Майки подкрепиха с жива верига снощния протест на "Таксим"

Вероника Шербанова 14 юни 2013 в 11:45 2655 3

Майки подкрепиха протеста на
Майки подкрепиха протеста на "Таксим" с жива верига. Снимка: ЕПА

С жива верига майки подкрепиха снощния протест на площад „Таксим“ в Истанбул, съобщиха световните медии.

Жените излязоха при протестиращите в парка „Гези“, хванаха се за ръце и скандираха „Абдуллах Чьомерт е наше дете“ в памет на младежа, загинал по време на демонстрациите в парка.

Те обясниха, че подкрепят протеста, тъй като в парка са и техните деца.

На поредния протест в Истанбул премиерът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че плановете за преустройството на парк „Гези“ няма да бъдат осъществени, докато по проекта не се произнесе съдът. Той потвърди решението си да се направи референдум за плановете на строителството в парка.

Малко преди това Ердоган призова родителите да изведат децата си от „Гези“. Думите му нямаха ефект и площад „Таксим“ остана препълнен с демонстранти. 

През нощта протестиращите бяха щурмувани с бронирани полицейски машини. Спецполицаи атакуваха демонстрантите със звукови бомби и сълзотворен газ. Протестиращите бяха изтласкани към парка “Кугулу”, където бяха преследвани по страничните улички от полицаи.

В същото време турската прокуратура поиска постоянен арест за 18 души, задържани за участие в протестите. Те ще бъдат изправени пред прокуратурата.

До момента заради демонстрациите са арестувани над 60 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика