"Протестиращи" обсипаха Ердоган с похвали след 5-часови преговори

13 юни 2013 в 10:46 3273 5

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се срещна с делегация на протестиращи граждани, като дискусията им е продължила над 5 часа, съобщава турският новинарски канал NTV.

Първите изявления за хода на срещата дойдоха от двама мъже, които не са фигурирали в предварителния списък с 19 делегати, нито в коригирания по-късно окончателен списък с 11 имена.

Единият от двамата споделя, че след разговора с министър-председателя останал с впечатление, че ще бъдат предприети сериозни мерки за справяне със ситуацията. Той смята, че ако се направят взаимни стъпки, протестиращите в парка „Гези” трябват да отговорят по същия начин. Мъжът не отронва дума за политиката на властта, но пък порицава „ужасните условия в палатковия лагер, където в продължение на 15 дни децата живеят в невероятна мръсотия, без бани и тоалетни”.

Другият участник, направил изявление – Неджати Шашмаз, е артист по професия. Той изразява съжаление от случващото се в парка „Гези”, затова се явил на срещата с премиера Ердоган. Признава, че въобще не е ходил в парка „Гези”, но е привърженик на идеята там да се възстанови бившата османска артилерийска казарма. Счита, че сред протестиращите се забелязва „културна дегенерация” и обобщава, че родината му не заслужава това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!