Мадуро поиска предсрочни избори за парламент. Полицията минава на страната на демонстрантите

OFFNews 03 февруари 2019 в 08:49 4154 0

Президентът на Венецуела Николас Мадуро поиска в страната да се проведат предсрочни избори, но не за президент, а за парламент.

Той обяви това по време на митинг на негови поддръжници в Каракас.

"Те искат избори? Ние ще проведем парламентарни избори", каза Мадуро в реч. Той обяви, че предложението му ще бъде разгледано в Конституционната асамблея на Венецуела и в обсъждането му ще бъде призовано населението.

Привържениците на Мадуро се събраха на булевард "Боливар" в центъра на Каракас, за да честват 20 години от идването на власт на починалия през 2013 г. президент социалист Уго Чавес, който е започнал "боливарската революция" по името на героя в борбата за независимост Симон Боливар.

В същото време град Баркисимето в северозападния щат Лара полицията напусна мястото, където се провежда антиправителствен митинг, предаде БТА. Местният журналист Габриел Бастидас публикува в Туитър видеозапис, на който се вижда как полицаите в защитни шлемове и щитове се прегръщат с протестиращи, а след това под одобрителните викове на демонстрантите напускат мястото. След това протестиращите тръгват в шествие по една от улиците на града.

В. "Насионал" цитира в сайта си полицейски началник от щата Лара. "По-добре да прибера хората си, отколкото да подлагаме народа на репресии", казва анонимният представител на правоохранителните органи.

Мандатът на действащия парламент – Националната асамблея – изтича в началото на 2021 г. 

Европейските държави, сред които Великобритания, Германия, Испания, Холандия и Франция обявиха, че ще признаят Гуайдо за временен президент, ако Николас Мадуро не свика нови президентски избори до 8 дни. Този ултиматум изтича днес.

В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Иран, Китай, Турция, Беларус, Боливия, Никарагуа и Салвадор. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова към диалог за излизане от кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови