МААЕ ще проверява твърденията за ''мръсна бомба'' по искане на Украйна

OFFNews 25 октомври 2022 в 07:46 946 1

Рафаел Мариано Гроси

Снимка Getty Images

Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на МААЕ

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви вчера, че се готви да изпрати през идните дни инспектори на два обекта в Украйна, предаде Ройтерс.

Инспекторите ще бъдат изпратени по искане на Киев, във връзка с твърденията на Москва, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба" - бомба, с която се разпръсква радиоактивен материал.

МААЕ оповести решението си да изпрати инспектори, след като високопоставен руски представител заяви, че два института в Украйна, свързани с ядрената индустрия, са ангажирани със създаването на такава бомба.

"Международната агенция за атомна енергия е наясно с изявленията, които Руската федерация направи в неделя във връзка с предполагаеми дейности в два ядрени обекта в Украйна", се казва в изявление на МААЕ, като се изтъква, че и двата обекта вече са били подлагани на инспекция, като единият от тях е бил инспектиран преди месец.

"МААЕ се готви да посети обектите през идните дни", се съобщава още в изявлението.

Единият от обектите, в които ще бъдат изпратени инспектори на МААЕ, се намира в Днепропетровска област, а другият - в Киев, става ясно от информацията на Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

25.10 2022 в 08:53

Тя Рашка през 1986-а им подари една мръсна бомба на украинците. Та не е като да нямат опит с тия работи алкашите. Тоя път ще го припишат на украинците. И с това имат богат опит.