НАТО отхвърля ''фалшивите обвинения'' на Русия, че Украйна подготвя използването на ''мръсна бомба''

OFFNews 24 октомври 2022 в 22:39 2754 2

Йенс Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

НАТО отхвърля "фалшивите обвинения" на Русия, според която Украйна подготвя използването на "мръсна бомба". Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Той подчерта, че Москва не трябва да използва това като претекст за евентуална ескалация, предадоха Франс прес и БТА.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Украйна подготвя използването на т. н. мръсна бомба срещу Русия под фалшив флаг. Руските пропагандисти използват активно темата в ефир, като убеждават руската аудитория, че такава бомба действително се подготвя, Москва знае къде е мястото и е готова да го унищожи, преди „да е готова бомбата“.

С тази цел е бил и телефонният маратон на Шойгу, който в неделя звъня последователно на военните министри на Франция, Турция, Великобритания, а накрая и на американския си колега Лойд Остин. Анализаторите от ISW смятат, че ходът на Шойгу е опит за оказване на натиск върху западните партньори на Киев с цел сплашване на НАТО и получаване на отстъпки чрез всяване на страх разговори.

"Съюзниците от НАТО отхвърлят това твърдение. Русия не трябва да използва това като претекст за ескалация" на конфликта в Украйна, написа Столтенберг в Туитър след среща с шефа на Пентагона Лойд Остин и британския министър на отбраната Бен Уолъс.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че ръководителят на Агенцията на ООН по ядрена енергия (МААЕ) Рафаел Гроси е приел молбата му "спешно да изпрати експерти в мирните обекти в Украйна, за които Русия лъжливо твърди, че разработват мръсна бомба".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

25.10 2022 в 10:20

Ако не бяха повярвали на обещанията и "гаранциите" от Будапеща преди 30 години, сега нямаше да се говори за "мръсни" бомби, а за съвсем чисти ядрени такива и Путин нямаше да посмее да припари до Украйна. Незнайно как и защо обаче Русия в един момент се оказа единствен правоприемник на бившия СССР и наследи всичките му ядрени оръжия и специален статут като член на ООН и постоянен на Съвета за сигурност. Ами нали в СССР имаше цели 15 републики с тенденция даже да станат 16....Защо не си разделиха наследството по-братски, а Русия си присвои всичко? Оттам още тръгнаха проблемите.

2051

1

Propaganda

25.10 2022 в 09:45

руССките нацисти кога са лъгали?

Ванга още е предсказала, че тая бомба се прави у украйнските нетолкова тайни биолаборатории, дето се и тестват български войници, а всичко това ще бъде взривено над Донецк, че да тормозят кокошките на бедни донецки бабички.

Или руССките нацисти просто сами ще си взривят жилищните блокове, както 1999-та, та да обявят война и на Украйна.

Упс, ама то добре че засега пути губи само военната операция.
 
X

Да помогнем на украинските деца!