Лукашенко поздрави украинския народ за Деня на независимостта

OFFNews 24 август 2022 в 14:38 2483 2

Александър Лукашенко

Снимка БТА / АР

Съюзникът на Владимир Путин Александър Лукашенко поздрави украинския народ за Деня на независимостта.

Съюзникът на Русия във войната ѝ срещу Киев Александър Лукашенко поздрави официално народа на Украйна по случай Деня на независимостта - 24 август. Текстът на поздравлението беше публикувано на официалната страница на президента на Беларус. В него авторитарният лидер на бившата съветска република нарича войната в Украйна „днешните противоречия“.

„Убеден съм, че днешните противоречия няма да могат да разрушат многовековните основи на искрени добросъседски отношения между народите на двете страни – се казва в поздравлението. - Беларус и занапред ще продължава да се застъпва за запазването на съгласието и развитието на дружески взаимоуважителни контакти на всички равнища.“

Лидерът на Беларус, от чиято територия Украйна е подложена на атаки, пожелава на украинците „мирно небе, толерантност, мъжество сили и успехи във възстановяването на достоен живот“.

От момента на руското нахлуване в Украйна от територията на Беларус срещу Украйна са изстреляни най-малко 631 ракети, но данните за броя на атаките откъм Минск според УНИАН не са актуализирани от май. Най-голямата от тях е осъществена на 1 април, когато на всеки 10 минути е изстрелвана по една ракета. Ракетният залп е трябвало да прикрива отстъплението на руската армия и оттеглянето и на територията на Беларус след неуспешния опит за атака на украинска територия.

Увереност, че България и Украйна успешно ще надграждат своите отношения, за които ще продължи да допринася и многобройната българска диаспора в страната изрази и българският държавен глава Румен Радев, който също изпрати поздравителен адрес в сряда до украинския си колега Володимир Зеленски. Радев, цитиран от прессекретариата си, изразява солидарността на българския народ с народа на Украйна в този тежък момент, подкрепата на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и пожелава скорошно възвръщане на мира в страната.

Поздрав за Деня на независимостта на Украйна записаха и бойците от полка „Азов“.

По случай Деня на независимостта от 24 до 28 август всички магазини от веригата за битова техника "Елдорадо" ще отпечатват при покупки на гърба на касовите бележки и текста на Акта за провъзгласяването на независимостта на Украйна от Върховния съвет на 24 август 1991 година, съобщи информационният сайт НВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови