Лидерът на опозицията във Венецуела търси диалог с Китай

Последна промяна на 02 февруари 2019 в 14:49 1253 0

Лидерът на опозицията във Венецуела, който се самопровъзгласи за президент - Хуан Гуайдо, заяви пред китайски вестник, че ще спази сключените споразумения с Пекин и се надява да започне възможно най-бързо диалог с Китай, предаде БТА.

"Подкрепата на Китай ще бъде много важна за стимулиране на икономиката на нашата страна и бъдещото ни развитие", увери Гуайдо в интервюто пред в. "Саут Чайна морнинг пост". Той изрази готовност за създаване на конструктивни отношения и диалог с Китай.

Тези коментари, изглежда, целят да разсеят неяснотата за бъдещите отношения с Китай, ако Гуайдо заеме президентския пост, отбелязва АФП. Пекин е основен кредитор на Венецуела и също като Москва подкрепя президента Николас Мадуро. Водената от Гуайдо венецуелска опозиция планира да организира днес протести с искане президентът да се откаже от властта.

През септември Мадуро посети Китай и сключи споразумения в енергийния сектор и за добива на злато, опитвайки се да получи подкрепата на Пекин в политическата криза, която разтърсва Венецуела, припомня АФП. Вчера китайското външно министерство заяви, че е готово да постигне компромис с всички страни.

Китай и Венецуела имат отдавнашно прагматично сътрудничество, подчерта вчера говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан. "Нищо от това няма да се промени независимо от развитието на ситуацията", отбеляза той.