Ли Къцян: Само за 5 месеца търговията между Китай и страните от ЦИЕ се е увеличила с 24%

OFFNews 07 юли 2018 в 11:28 2954 0

В първите 5 месеца на тази година търговията между Китай и страните от Централна и Източна Европа се увеличи с 24,5%. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян по време на откриването на Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1“.

"Това е много вдъхновяващо развитие и показва огромния потенциал в нашите бизнес отношения. Има особен наплив във взаимоотношенията между хората“, отбеляза още той, като посочи, че се наблюдава съществено увеличение на китайски туристи в страните от Централна и Източна Европа, каза Къциян при откриването на форума, съвместно с премиера Бойко Борисов.

От своя страна Борисов заяви, че „16+1“ е формат, който цели укрепването на Европа.

„Фактът, че този бизнес форум започва с 1500 фирми от всички страни, които са тук, точно отговаря на логото за задълбочаване на откритото, прагматичното сътрудничество за приобщаващ просперитет. Това е седма от нашите срещи в този формат, който цели укрепването на Европа."

Днес премиерите на България и Китай - Бойко Борисов и Ли Къцян, откриха събитието, което събира лидерите на България, Албания, Босна и Херцеговина, Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия и на Китайската народна република.

В тазгодишната рамка България и Китай определиха четири потенциални приоритетни области за икономическо сътрудничество за 2018 г: високи технологии, инвестиции, индустриално партньорство, съвместни предприятия; инфраструктура; селско стопанство; туризъм.

Събитието ще бъде съпътствано от бизнес форум с представители на всички страни, участващи в срещата.

Основно послание на срещата е "Ние не сме против обединена Европа и не искаме нейното разделяне".
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови