Лев Гудков: Всичко се е завърнало към съветските времена

OFFNews 05 юни 2022 в 14:58 3395 0

Снимка openuni.io

Лев Гудков

Около две трети от руснаците смятат, че така наречената специална военна операция в Украйна е успешна. Данните са от проучване на Левада- Центр. Основателят на центъра Лев Гудков обяснява причините в интервю за Евронюз - сред тях са почти пълната информационна блокада и пропаганда.

Буквата Z напомня за руската война в Украйна. Изминаха повече от сто дни от началото на инвазията. И докато патриотичните цветове се развяват, има предположения, че вниманието на някои руснаци започва да намалява. Скорошно проучване, проведено от Центъра "Левада", който според Москва е чуждестранен агент, показва, че 73% от анкетираните смятат, че така наречената специална военна операция е успешна. 

Гудков обяснява причините:

Говорим за почти пълна информационна блокада и цензура. Огромна част от населението получава единствените си новини от телевизията. А от телевизията идва агресивна демагогия, лъжи и просто откровена, долна пропаганда, с манипулацията на снимки и с много силни сугестивни сценарии. Не говорим само за внезапното въздействие на пропагандата, въпросът е много по-сериозен. Това е сложна пропаганда, която беше разработена в Съветския съюз и беше характерна за онова време. Това е психологията на обсадената крепост, това е борба със Запада, това е – консолидация около ръководството на страната. Изглежда, че всичко се е завърнало към съветските времена. Противопоставянето на Запада; две конкуриращи се сили, борещи се с врага и разчитащи на моралния капитал на победата над нацизма. Реториката е за борбата срещу нацизма, независимо кой ще бъде обявен за нацист днес. Има подкрепа за войната, има одобрение на действията на Путин, рейтингът му остава на много високо ниво, както се е случвало и по време на предишни военни кампании, по време на втората чеченска кампания, войната в Грузия или анексирането на Крим. Сега рейтингът му се доближава до максимума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews