Скопие: България пак ни открадна цар Самуил

ОFFNews Последна промяна на 24 юли 2014 в 20:10 30457 25

Паметник на цар Самуил в Скопие.

Снимка Юлиуш Висожински

Паметникът на цар Самуил в центъра на Скопие.

В своебразно политическо състезание за присвояване на историческите личности България обяви, че ще отбележи годишнината от смъртта на Самуил, като твърди, че той е български цар, пише днес скопският "Утрински вестник".

Историкът Тодор Чепреганов коментира пред изданието, че властите в Скопие трябва да отделят особено внимание на годишнината от смъртта на Самуил, тъй като неговото царство е било на територията на Македония. 

Разликата между Македония и България е в това, че ние можем да отбележим годишнината на мястото, на което е управлявал цар Самуил, а българите ще импровизират, казва Чепреганов.

В София ще бъде поставен цар Самуил, пише още "Утрински вестник".

Всекидневникът критикува властите в Скопие, защото македонската държава няма да отбележи по никакъв начин - с изключение на няколко конференции и локални шествия - 1000-годишнината от битката на цар Самуил с византийците при Беласица на 29 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2015 в 22:57

Nqmame li malko sram be, po to4no vie makedonci nqmate li sram :)

25.09 2014 в 14:51

Всъщност съм оптимист, че на даден етап в
перспектива, българите в Македония ще съумеят да
изяват политическо представителство във властта, което да брани интересите им, търсейки пътя за Обединение с БЪЛГАРИЯ, за сметка деструктивните сега управляващи в Скопие - подчинените на Белград: сърбо-македонисти. Когато това стане, българите ще сме доволни и единни, за да престане тази политическа агония, наложена изкуствено от македонисткото ръководство на Македония.

25.09 2014 в 14:01

Няма к'во да се лъжем: от кон - кокошка не може
да се направи; или поне науката не е стигнала дотам......; така и от българин, "македонец" не може да стане! Дано и македонистите сърбомани го проумеят своевременно, понеже както напират там албанските националисти за автономия, не е сигурно дали Македония няма да се разпадне, като държава. В този смисъл, "македонците" - нашите БРАТЯ БЪЛГАРИ имат само един избор за спасение: ОБЕДИНЕНИЕ С МАЙКА БЪЛГАРИЯ! Иначе, политическата агония в Скопие ще продължава, защото наглостта и безочието на управляващата сърбо-македонистка клика стига дотам, че се опитва да подмени българското съмосъзнание на сънародниците ни, фалшифицирайки историята, която превръщат в средство за мощна политическа пропаганда!

12.09 2014 в 16:43

Братски народи, разделени от комунизма и пропагандата. Ходи обясни на македонците, че ние и те винаги сме били едно. И ходи обясни на българите, че комунизмът е най-лошото, което някога им се е случвало, редом с турското робство.

24.08 2014 в 10:28

крадеца вика крадеца това е македонската държава,която е създадена от коминтерна.

26.07 2014 в 17:53

зАщо и македонци и българи се вържем на псевдо историци, които са готови да кажат каква ли не глупост, за да привлекат внимание върху себе си, да напишат някакво книжле и да лапнат малко пари? Има ги такива и измежду българските историци и измежду македонските. Братя сме си от едно време. Драган го каза много правилно. Ей това е проблема от много години, че се цепим и делим сами, отвътре. Не Ви казвам нищо ново...ама все пак. Дайте да не позволяваме на политиката, да се намесва между чисто човешките отношения.

26.07 2014 в 13:09

ахххеххи.....СЪРБОМАНИТЕ В МАКЕДОНИЯ ПАК НЕ СА СИ ПИЛИ ХАПЧЕТАТА....ЦАР САМУИЛ Е БЪЛГАРСКИ ЦАР...., А ТЕ..ПОНЕЖЕ НЕ САКАТ ДА ГО КАЖАТ НА ГЛАС..ГО ИМЕНУВАТ КАТО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ САМУИЛОВОТО ЦАРСТВО...КАТО В ПРИКАЗКИТЕ БЕ.....КОЕ ЦАРСТВО НОСИ ИМЕТО НА ВЛАДЕТЕЛЯ СИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО??? И ОЩЕ НЕЩО...ИМА ЕДИН БИТОЛСК ИНАДПИС..ПЪК ДА ВЗЕМАТ ДАГО ПРОЧЕТАТ..И ТОЙ Е В МАКЕДОНИЯ...

25.07 2014 в 14:40

Гледам ти дека знаеш од каде идеш па врвиш напред :) Незнаеш како да го поминеш месец през месец.

25.07 2014 в 14:36

Драгане, за да вървиш напред трябва да си си изяснил кой си и откъде идваш!

25.07 2014 в 14:11

јбкјн