Лавров обвини ЕС за влошаването на отношенията с Русия

OFFNews 15 февруари 2021 в 18:19 1730 0

Снимка архив

Руският външен министър Сергей Лавров обвини ЕС за влошаването на отношенията с Русия, като критикува Блока за редовното нарушаване на механизмите за сътрудничество, предаде Ройтерс. 

Връзките между Русия и ЕС са подложени на нов натиск заради съдбата на руския опозиционер Алексей Навални. По-рано този месец той беше осъден на затвор от три години и половина. Именно тези действия породиха нова заплаха от европейски санкции върху Русия. 

Миналата седмица Лавров заяви, че Русия ще прекрати отношенията си с ЕС, ако Блока наложи нови санкции. Това изказване Германия определи като неоснователно и смущаващо. 

Руският топ дипломат е убеден, че влошаването на отношенията е по вина на Брюксел. 

"Състоянието на тези взаимоотношения беше съзнателно разрушено по инициатива на Брюксел", категоричен е Лавров, цитиран от РИА.

Натискът от налагането на санкции от страна на ЕС нарасна след като Русия изгони трима европейски дипломати от страната. През това време върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел беше на посещение в страната. 

Лавров смята, че прекъсването на отношенията с ЕС не означава прекратяване на връзките с отделните страни членки. 

"Не бъркайте Европа с ЕС. Когато говорим за Европа, ние няма да променяме нищо. Имаме много приятели в Европа", изтъкна той по-рано днес след разговор с финландския външен министър Пека Хаависто в Санкт Петербург . 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!