Путин: Противниците на Русия използват Навални за собствени цели

Стотици жени протестираха днес в редица руски градове срещу задържането на Юлия Навална

OFFNews 14 февруари 2021 в 16:33 1670 0

Снимка БТА/AP

Противниците на Русия се опитват да използват Алексей Навални за собствените си цели. Това заяви президентът Владимир Путин на среща с главните редактори на водещите руски медии, съобщи БНР.

Срещата се състоя миналата сряда в закрит формат, но днес пресслужбата на Кремъл публикува фрагменти от нея.

Президентът Путин заяви, че хора като опозиционера Алексей Навални се използват за целите на политиката на възпиране на Русия:

„Нашите опоненти или потенциални противници винаги са залагали на много амбициозни и жадни за власт хора. Винаги са ги използвали. Разбира се, за своите собствени интереси“.

Владимир Путин изтъкна създаването на руската ваксина срещу COVID-19 и добави, че това не е единственото постижение на Русия:

„Имаме много постижения. Това започва да дразни. Оттук се появява и политиката на възпиране, включително в икономиката“.

Като друга причина за политиката на възпиране президентът Путин посочи успехите на Русия в разработването на нови оръжейни системи.

Днес няколкостотин жени се събраха в Москва и други руски градове в рамките на символична протестна проява в подкрепа на съпругата на Алексей Навални, Юлия Навална, и на жени, арестувани по време на последните демонстрации на опозицията, предаде Франс прес.

Близо 200 жени образуваха при температура от минус 13 градуса по Целзий "жива верига на солидарност" на историческа улица в центъра на руската столица. Акцията в Деня на Свети Валентин премина под мотото: "Любовта е по-силна от страха".

"Искаме да покажем, че сме за любовта и против насилието. Момичета, които са много смели и мили, дойдоха тук", каза 22-годишната руска студентка Дария Образцова пред АФП. Тя си пожела "в нашата страна да царуват свободата и справедливостта".

В Санкт Петербург аналогична проява събра между 80 и 100 души, констатира репортер на АФП. Някои от тях носеха цветя или хартиени сърца, на които бяха написани имената на жени, станали символи на руската опозиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!