Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Куба отваря врата за еднополовите бракове и официализира частната собственост с нова конституция

OFFNews 22 юли 2018 в 12:48 3049 0

Снимка ЕПА/БГНЕС

Диас-Канел

Нова конституция на Куба ще официализира наличието на частна собственост в страната, ще отвори врата за еднополови бракове. Тя вече си поставя за цел не изграждането на комунизъм, а на социализъм, разкриват хора от висшия управленски ешелон пред Ройтерс.

Пред Ройтерс председателят на кубинския парламент Естебан Лазо заяви, че премахването на идеята за изграждане на комунистическо общество, за сметка на изграждане на социализъм, рефлектира върху промяната във времената след краха на Съветския съюз, но не означава отмятане от идеите на комунистическата партия.

Промените в основния закон от 1976 г., предприети от заменилия Раул Кастро президент Мигел Диас-Канел ще проправят път пред замислените от него реформи.

В черновата на документа се предвижда държавният глава вече да не оглавява Министерския съвет и Държавния съвет. Създава се постът министър-председател.

Встъпващият в длъжност президент не трябва да е на по-малко от 60 години. Мандатите му ще са ограничени.

Новата конституция ще установи по-ясно статута на множеството малки бизнеси в страната, като признае частната собственост.

В черновата ѝ дефиницията за брака вече е "съюз между двама души", а не между мъж и жена. Така се отваря врата към приемането на закон за еднополовите бракове. Този текст е предложен от дъщерята на Раул Кастро - Мариела Кастро. Той остава лидер на комунистическата партия, както и ръководител на комисията, отговаряща за конституционните реформи.

Предстои гласуването на конституцията от депутатите и на референдум от гражданите, планиран в края на годината. След това законодателят трябва да я одобри окончателно.

Вчера кубинският парламент одобри състава на новия кабинет, предложен от Мигел Диас-Канел. Постовете си запазват повечето от министрите на Раул Кастро, с изключение на отговарящия за икономическите реформи. На него Марино Мурильо, отговорен за постепенното въвеждане на частната инициатива в социалистическото стопанство през последните години, ще бъде заменен от Алехандро Хил. Вицепрезиденти остават участниците в Кубинската революция - 86-годишният Рамиро Валдес, 76-годишният Улисес дел Торо и 81-годишният Рикардо Руис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!