Крим стана независима република, официално поиска да се присъедини към Русия

OFFNews 17 март 2014 в 11:33 7134 50

Крим стана независима република и официално поиска да се присъедини към Русия

Крим обяви своята независимост и поиска официално от Русия да влезе в състава й. Това реши на извънредно заседание Върховният съвет на Крим.

Върховният съвет прие декларация, с която Крим става независима република.

В приетия документ се казва още, че Република Крим се обръща към Русия с предложението да бъде приета в състава на Руската Федерация като нов субект със статуса на република.

От влизането в сила на приетия документ в Крим няма да се признават законите, приети от Върховната Рада, и няма да се изпълняват решенията на другите държавни органи в Украйна, се казва още в приетия от Върховния съвет на Крим документ.

Решението е в отговор на референдума, според който 96,77% от жителите на Крим и 95,6% от жителите на Севастопол искат републиката да се присъедини към Русия.

99% от татарците, живеещи в Крим, не са гласували на референдума.

Очаква се делегация от кримския парламент да излети за Русия следобед с официална заявка за присъединяване на Крим към Русия.

Междувременно Русия обеща на Крим ежегодна икономическа помощ в размер на 3 милиарда долара в случай, че официалното присъединяване се осъществи, пише сайта „РБКDaily”.

Източници от руското правителство са съобщили за медията, че сумата ще се разпредели в сферите на социалните плащания, компенсация на бюджетния дефицит на региона и разходи за инфраструктура, включително строеж на мост през Криченския пролив. Разходите най-вероятно ще бъдат контролирани от вицепремиера Дмитрий Козак, който наскоро се освободи от задължения по олимпийските игри Сочи 2014, се посочва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!