96.77% избраха Русия на референдума в Крим. ЕС с извънредни мерки срещу Русия (обновена)

OFFNews 17 март 2014 в 07:53 7304 67

Снимка РИА "Новости"

96.77% от жителите на автономната република Крим са гласували за отцепване от Украйна и присъединяване към Русия. Хиляди излязоха по улиците на столицата Симферопол снощи, за да празнуват. В същото време, Европа и САЩ отказаха да признаят резултатите. Днес външните министри на ЕС се събират извънредно, за да обсъдят и приемат наказателни мерки срещу Русия.

96.77% са гласували за отцепване от Украйна, сочат окончателните резултати. Избирателната активност е 83.1%, обяви председателят на избирателната комисия Михаил Малишев, позовавайки се на данните от преброяването на 100% от бюлетините.

За присъединяване към Русия са гласували 1 233 002 души (96,77%) от жителите в Крим.

2,51% са подкрепили оставането на републиката в състава на Украйна.

0,72% от общия брой на бюлетините са счетени за невалидни.

Над 15 000 жители на Крим излязоха по улиците снощи, за да отпразнуват резултатите, съобщи Евронюз. Развълнуваните граждани се събраха на на концерт на площад "Ленин" в центъра на Симферопол. По улиците се вееха руските знамена, а хората скандираха "Русия". В концерта участваха различни местни артисти, вокални групи и състави. Музиката и веселбата приключиха след полунощ.

"Децата ни ще живеят в свободна страна. Вижте какво направиха със страната десните протестиращи на Майдана. Те смениха един крадец с друг и се опитаха да симулират пред нас демокрация. Това тук в Крим е демокрация", каза пред Евронюз един от гражданите на Крим.

Реакции

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов нарече изхода от референдума "исторически" и благодари на всички жители, участвали в допитването. Той съобщи, че Върховният съвет на Крим вече е оформил заявка за влизане в състава на Руската федерация. Днес в 11 ч. българско време ще започне сесия на Върховния съвет, на която трябва да се вземе окончателното решение.

След допитването президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама са постигнали договорка и са решили, че ще продължат да търсят дипломатически изход от ситуацията в Крим.

Европейският съюз и САЩ още веднъж заявиха твърди позиции, че няма да признаят резултатите от референдума за легитимни. Външните министри на ЕС ще се съберат на извънредно заседание днес. Очаква се, че на него ще се вземе решение за извънредни наказателни мерки срещу Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!