Кримските татари бойкотират референдума

OFFNews 16 март 2014 в 16:21 3850 5

Меджлисът на кримските татари призова за бойкот на референдума за присъсединяване на Крим към Русия

Снимка BBC - Русия

Мнозинството от кримските татари бойкотират днешния референдум в Крим за отделяне на автономната област от Украйна и присъединяването й към Русия.

Наблюдението на допитването в местата с компактно татарско население сочи, че мнозинството от кримските татари не гласува. Toва беше и призивът на Меджлиса (неофициалният парламент) на общността на кримските татари.

"Идват единици", коментира пред кореспонденти на BBC в Украйна Заир Смедляев - делегат на кримско-татарската общност, наблюдаващ днешното допитване.

В Бахчисарайския район, в който от векове кримско-татарската общност е многочислена, дори не са открити избирателни секции, съобщи областният управител Илми Улмеров. Причината, по думите му, е, че не е имало желаещи, заради които да се открие секцията.

Кримските татари са били доминиращото население на полуострова до края на 18 век, когато той е завзет от Русия. През 20 век Сталин и другите съветски лидери чрез масово изселване на местно население и заселване на руснаци са променили етническата картина в Крим. Сега преобладават етническите руснаци, на второ място са украинците, а кримските татари са едва третата етническа група - 12% от населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!