''Крещящо нарушение на правото.'' Остра реакция в целия свят на готвените от Русия референдуми

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от Конгреса да узакони прехвърлянето в Украйна на замразени руски активи

OFFNews 20 септември 2022 в 21:15 13368 9

Референдум с автомат

Снимка Getty Images

''Референдумът'' за създаване на т.нар Донецка народна република, 11 май 2014 г.

Западните страни, НАТО и Турция осъдиха насрочените референдуми в Донецка и Луганска област в Украйна, с които се очаква тези райони, самопровъзгласили се за "републики", както и областите около Запорожие и Херсон, да се присъединят към Русия.

Фалшивите референдуми нямат легитимност и не променят природата на нападателната война на Русия срещу Украйна, написа по този повод в Туитър генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Това е по-нататъшна ескалация във войната на руския президент Владимир Путин, добави той.

Международната общност трябва да осъди това крещящо нарушение на международното право и да засили подкрепата си за Украйна, призовава Столтенберг.

Турция никога няма да признае така наречените "референдуми", заяви президентът Ердоган в рамките на Общото събрание на ООН.

Френският президент очаква да разговаря с Путин през следващите дни. Макрон нарече "цинизъм и провокация" организирането на "референдуми" в Донбас. Той добави, че Франция ще продължи да доставя оръжие на Украйна и че "референдумите" няма да имат никакви правни последици, тъй като целият процес е "пародия".

"Референдумите" няма да повлияят на подкрепата на САЩ за Украйна, заяви Пентагонът.

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от Конгреса да узакони прехвърлянето в Украйна на замразени руски активи - в отговор на обявените "референдуми". Замразените в САЩ руски активи са на стойност поне 300 млрд. долара, съобщава УНИАН.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че "фиктивните референдуми", които Русия възнамерява да организира в няколко украински области, са "неприемливи".

„Много ясно е, че тези фиктивни референдуми са неприемливи и не съответстват на международното право“, каза канцлерът пред журналисти в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Всичко това е само опит за империалистическа агресия, която искат да облекат в такава форма“, добави Шолц, като призова Русия да изтегли войските си.

„Референдумите на окупираните територии на Украйна нямат никаква стойност. Истината е, че резултатът се решава в Кремъл, а не с гласуване. А какъв глас ще дадат тези, които изобщо ще участват в референдума, фактически няма никакво значение. И резултатът ще бъде такъв, какъвто го планират в Кремъл.“ – заяви президентът на Полша Анджей Дуда.

Затова, според Дуда, „от демократична гледна точка изобщо това е гавра“. И ние така го приемаме. Надявам се, че в международното пространство никой няма да придаде значение на това, защото законността на тези действия и резултатите от тях е просто нулева, допълни полският лидер.

Едновременно с това Дуда увери, че в тази ситуация „Полша няма да признае тези резултати за международно обзързващи по никакъв начин; Русия окупира тези територии.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

9

Valioka

21.09 2022 в 09:35

Режима на Милошевич?...

3650

7

ImBlack

20.09 2022 в 22:53

Тези референдуми са за вътрешна руска употреба. Просто повод да задължат чрез мобилизация запасните и резервистите, да се бият в Украйна.
Конфискация на всички руски активи в цивилизования свят, тотално ембарго и още оръжие за Украйна!

-1200

6

путин хуйло

20.09 2022 в 22:45

За путик е въпрос на живот и смърт да покаже на северномонголските орки някаква победа и че нещичко е успял да прилапа от цялата патаклама! Явно няма да му се получи с Украйна, където героичната ѝ армия ще избие рецидвистите и мародерите! Затова путик ще търси успех там където винаги е очакаван със сабути гащи! - Сещатели се къде е това място?! Само можем да гадаем докъде ще стигнат в мерзоста си гуменгадев-питинякът и престъпната му шайка! Положението е много опасно!

-1200

5

путин хуйло

20.09 2022 в 22:43

Да се надяваме на нещо повече от "остра реакция" от нашите западни приятели и съюзници, когато мУтрофанова нареди на гуменгадев-путинякът и престъпната му шайка да назначат референрум за присъединяване на задунайски циганистан към матушката северна монголия!

12073

4

IvanofRumen

20.09 2022 в 22:35

Скоро ще се разбере как ще свърши фиаското на рашистите. Видяха, че губят узурпираните територии и веднага някакви нагласени референдуми. Е, няма друго такова нагло и подло племе!

2073

3

Johnny B Goode

20.09 2022 в 22:30

Ако може да се вярва на бай ви Пешо, скоро в Перник ще се прави референдум на всички Голфове да им се сложи на тавана по една манлихера и да се пише петиция до Резидента да ги прати като военна помощ на братската руска армия.
Нинова казала на предизборния митинг в Дивотино, че нямало да се противи, това не минавало червената и линия.

345

2

Джендо Джедев

20.09 2022 в 21:35

Ордьовър,

Както влезнахте в Киев 3 дни след началото на специалната военна оСерация ли? :D