Кремъл притиска Зеленски за мир. Според САЩ така Украйна ще стане по-уязвима

Пътят към мир в Украйна изисква участие на всички страни, пише в заключителната декларация след срещата на световните лидери в Швейцария

Ружа Райчева 16 юни 2024 в 16:49 24652 13

Украинският президент Володимир Зеленски и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис на срещата на върха за Украйна в Швейцария

Снимка Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис

Войната на Русия в Украйна причинява широкомащабно човешко страдание и разрушение, но пътят към мир изисква участието на всички страни, пише в заключителното комюнике на двудневната украинска среща на световните лидери в Швейцария.

Позицията бе подкрепена от 80 от участвалите в срещата 93 държави. Шест от отказалите да подпишат финалния документ държави са от групата Г-20: Бразилия, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Индия и Индонезия. Останалите са: Армения, Бахрейн, Тайланд, Либия, Обединените арабски емирства, Колумбия и Ватикана.

Двудневната лидерска среща в швейцарския курорт "Бюргенщок" целеше да обедини международната общност по въпроса как да се сложи край на руската инвазия в Украйна. Русия обаче така и не бе поканена на конференцията.

"Продължаващата война на Руската федерация срещу Украйна продължава да причинява широкомащабно човешко страдание и унищожение и да създава рискове и кризи с глобални последици", се казва в декларацията, предаде Ройтерс. 

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент Владимир Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но държи да бъдат дадени гаранции за тяхната легитимност.

Песков обяви, че украинският президент Володимир Зеленски "не е човек, с когото могат да се постигнат писмени споразумения, тъй като тези споразумения де юре ще бъдат нелегитимни". Резултатите от евентуалните преговори с Киев ще трябва да бъдат потвърдени от гаранции, за да се обезпечи тяхната легитимност, каза той.

Говорителят на Кремъл заяви, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин, защото военната обстановка за Киев се влошава.

"Настоящата динамика на ситуацията на фронта ясно ни показва, че тя ще продължи да се влошава за украинците. Вероятно един политик, който поставя интересите на родината си над своите собствени и дори над господарите си, би обмислил подобно предложение. Нека да видим какво ще се случи", каза Песков. 

Американският съветник по национална сигурност Джейк Съливан реагира като определи предложението като неразумно и каза, че исканията на Москва ще направят Украйна още по-уязвима на агресия.

"Не само че Украйна ще трябва да отстъпи от територията, която Русия в момента е окупирала, но Украйна ще трябва да даде и още суверенна украинска територия", каза Съливан пред световните лидери в Швейцария. 

По думите му според руското предложение Киев ще бъде задължен да се разоръжи, така че да бъде уязвим за бъдеща руска агресия.

"Няма отговорна страна, която да каже, че това е разумна основа за мирни преговори. Тя противоречи на Устава на ООН, противоречи на елементарния морал, на елементарния здрав разум", каза Съливан.

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    3724

    17

    GB

    17.06 2024 в 11:13

    Jesus,
    "Нигер отнема достъпа на Франция до едно от най-големите уранови находища в света,какво бе макароне нещо не си на кеф колониализма отдавна свърши"


    Не, не е свършил. Вижте онези повече от 100 народи и етноси на юг и на изток от московия! Е, много са унищожени зверски от нея отдавна вече.

    Но може оцелелите да поискат свобода, независимост от московия в някакъв момент.

    Те са последните остатъци на колониализма, провеждан без да се признава от векове от московия!

    По-лесно е да говорят за другите, освободени от към половин век! Манипулация и пропаганда!

    1066

    16

    alcom4

    17.06 2024 в 03:54

    НЯМА да стане ,както им си ще на нагли те агресори от Кремъл. Песков ,отново лъже,блъфира и заплашва.Освен това ситуацията на фронта ,не е такава,че украинците да искат мир ,при руски условия.

    1796

    15

    Simo

    17.06 2024 в 02:39

    Путю ти притиска двете мозъчни клетки на тебе.
    Путю е пътник, по рождение и по кръщене, и изобщо не е в позиция да притиска Зеленски.
    Путю се ****** от страх, че наближава неговият край.

    1246

    14

    БотоксПутю

    17.06 2024 в 00:24

    "Нелегитимен президент, забранил избори в държавата си!"

    Mateevk, майната му на оня по-долу дето се е записал с името на Христос. Такива са те и от "възраждане" и "величчие", нарочно написани с малки букви. А онзи дето 25 години го "избират" за президент, легитимен ли е щом два пъти променя "конституцията", че да е легитимен? И пред кого е легитимен, се видя - Сирия,. Иран, Сев. Корея, Китай, Куба, ....

    2104

    13

    Mateevk

    16.06 2024 в 23:05

    Нелегитимен президент, забранил избори в държавата си!" Тука явно някои не са наясно с конституцията, но не само украин8сакат, но дори и нашата, която не е по-различна. В нея пише, че по време на война избори за НС не се провеждат. С други думи самата конституция, а не този или онзи забранява провеждането на избори. Вярно е, че избора на президент това в нашата конституция примерно не е изрично казано и ако има съмнения, може да се сезира КС. Тоест не Путин може да тълкува конституцията на тази или онази страна - има си КС, които да го правят.

    1000

    12

    Кок

    16.06 2024 в 21:58

    Мир да супер ама нека Путин си върне окупираните украински Земи .В момента войната е в патова ситуация Но всеки ден ще се променя в полза на Украйна защото Руската икономика вече отделя над 37%от вътрешния продукт и започва да фалира.Украйна пък получава модерни западно оръжие превъзхождащо Руското с десетки пъти и вече започна да унижава даже батарей сС300.400това са най модерните и пазят даже Кремъл тях вече унищожи 6установки

    310

    11

    Telluris Malus

    16.06 2024 в 20:52

    Jesus:
    Защо си мислиш, че мнението ти има значение за мен? Слез на земята. :))))

    700

    9

    Jesus

    16.06 2024 в 20:28

    Нигер отнема достъпа на Франция до едно от най-големите уранови находища в света,какво бе макароне нещо не си на кеф колониализма отдавна свърши

    310

    8

    Telluris Malus

    16.06 2024 в 19:31

    Именно Jesus. Президент, непризнат от по-голямата част от света, поради изборни манипулации, не би могъл да бъде поканен на международна среща, с участието на легитимни световни лидери. Затова и жужето не е поканено. Няма как да има каквито и да било преговори, докато в рф не се проведат избори, които да бъдат признати от международната общественост. Просто няма с кого да се преговаря.
     
    X

    Историите на Иво Иванов