Кралица Елизабет Втора удостои с рицарски почести Ема Томпсън и Кени Далглиш

За пръв път в кавалерийския парад по повод рождения ден на кралицата войници ще носят тюрбани

OFFNews 09 юни 2018 в 12:50 5367 0

С военен парад днес ще бъде отбелязан рожденият ден на кралица Елизабет Втора.

Кралицата, която е най-дълго управляващият монарх в съвременната история на Обединеното кралство, е родена на 21 април 1926 година, но от 1974 г. се празнува през втората седмица на юни заради по-добрите климатични условия.

Кавалерийският парад се нарича "Посрещане на знамето" и се изпълнява от 1748 година. Церемонията ще бъде наблюдавана от кралското семейство и техните гости. За пръв път гвардейците ще могат да носят тюрбани, отбеляза Би Би Си.

Около 1000 войници ще участват в церемонията.

По традиция кралицата удостои с рицарски почести хора с изключителен принос. В списъка са 1057 души. 12 от тях са световноизвестни имена, например актрисите Ема Томпсън и Кийра Найтли. 59-годишната Томпсън става Офицер на Ордена на Британската империя за постижения в драматичното изкуство, както и 33-годишната ѝ сънародничка Кийра Найтли.

Актьорът Том Харди става Командор на Ордена на Британската империя. Носителят на Нобелова награда за литература Кадзуо Ишигуро става Рицар на Ордена на Британската империя. Легендата на Ливърпул Кени Далглиш стана рицар, а признанието за бившия шотландски нападател е заради работата му за футбола, благотворителността и град Ливърпул.

Далглиш е мениджър на Ливърпул по време на една най-голямата спортна трагедия на Великобритания, при която на стадион „Хилбзбъро“ в Шефийлд загиват 96 привърженици на „червените“. Шотландецът присъства на повечето от погребенията, а след това е един от най-активните в борбата за справедливост и разкриване на истинските виновници за трагедията.

Боксьорът Антъни Джошуа също е в списъка с получаващите Орден на британската империя.

Рицарските почести се дават от кралицата два пъти годишно - в началото на годината и по случай официалния ѝ рожден ден, който се празнува през юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови