Козак, отговорникът за Украйна, изпадна в немилост пред Путин

Петр Козлов Би-би-си Последна промяна на 13 май 2022 в 17:10 7020 1

Снимка Getty Images

Владимир Путин и Дмитрий Козак през 2012 г. Тогава Путин е премиер, а Козак вицепремиер.

Дмитрий Козак, близък сътрудник на Путин още от времето на кметуването му в Санкт Петербург, който в продължение на две десетилетия заемаше ключови постове в Кремъл и правителството и изпълняваше най-важните задачи на президента, изпадна в немилост, след като Русия започна инвазията си в Украйна. Козак е привърженик на споразумение чрез преговори. Путин избра войната, а позициите им по отношение на Украйна се разминаха, разквазва руската секция на БиБиСи. Разследване на OFFNews разкри, че семейството на Козак е купило и продало имот на първа линия в Буджака до Созопол, докато е под санкции.

Възрастна жена в халат лляков цвят с яркожълти слънчогледи и кърпа плаче, докато седи в кресло. Тя е записала видеопослание от украинското село Бандурово, в което се обръща към някой си Митя и го моли да спре войната. През 60-те години на миналия век тя е била учителка в класа на Митя.

"Митя, опитах се да ти обясня всичко, за да разбереш. А сега ми обясни, дете: каква е тази война? Кой има нужда от него? Бих паднал на колене пред цяла Украйна - и бих поискал прошка, че нещо не съм добавил към възпитанието ви, нещо съм пропуснал... Не знам какво друго да кажа. Не разбирам тази война. И не мога да разбера, че ти си в противоположния лагер - различен от този, в който са твоите съученици, нашите хора, а и аз!" - произнася тя със сълзи на очи на украински.

Вчерашнията Митя е Дмитрий Козак, високопоставен служител на Кремъл, който представлява Русия в преговорния процес в Донбас от 2020 г. насам. Роден е и е израснал в Украйна.

Жената, която изрича думите, адресирани до Козак, е неговата учителка Наталия Гавриловна.

Планът на Путин

През последните няколко години Козак е заместник-ръководител на руската президентска администрация. Той е ключов ръководител на действията на Русия по украинското направление. Основната цел на Кремъл е да реинтегрира чрез преговори двете самопровъзгласили се проруски сепаратистки образувания в Донецка и Луганска област обратно в Украйна. И то при условията на Владимир Путин.

За осем години Кремъл не успя да постигне целите си. Това е така, въпреки че след като Съветът за сигурност на ООН призна вторите споразумения от Минск, които Путин считаше за своя лична безусловна победа през 2015 г., постигането на успех изглеждаше неизбежно и само въпрос на време.

След нахлуването на руската армия в Украйна на 24 февруари Козак де факто не отговаря за Украйна, съобщават източници на руската служба на Би Би Си. Те обясняват това с неудовлетвореността на президента, със загуба на търпение, с разочарованието му от дипломатическото решение за което настоявапе Козак и с това, че разчита на военните, на пътя на силата.

Позорът на Козак

"Козак като бюрократ беше за това да продължим да работим в нормандския формат, да преговаряме за изпълнението на Минските споразумения. Той смята, че е необходимо повече време, за да се постигне известен успех. Но Татко (както много руски официални лица наричат Владимир Путин - Би Би Си) тогава вече беше в друга "модалност". Всъщност се случи нещо подобно на "опала" (изпадане в немилост пред царя в Русия бел. прев.) Козак беше доста грубо прекъснат от Путин в Министерския съвет", каза източникът.

Въпреки факта, че Нормандският формат и "Минският процес" са напълно обезсилени от началото на войната, Козак е човекът, който ex officio беше логичният избор за представител, който да преговаря за условията за прекратяване на войната, казва вторият събеседник, като се позовава и на изненадващата поява на помощника на президента Владимир Медински начело на руската делегация.

Последният път, когато Дмитрий Козак беше споменат в контекста на Донбас и Украйна, беше на 21 февруари, когато Съветът за сигурност проведе извънредно заседание, на което всички участници изразиха подкрепата си за признаването на Донецката и Луганската народни републики. 

През януари и февруари руските медиите писаха често за преговорите по изпълнението на Минските споразумения, в които участваше Козак. Въпреки това, след като Русия започна инвазията си в Украйна, в медиите се появиха само няколко съобщения за него. И нито един в контекста на Донбас.

Кириенко вече върши работата на Козак

Кремъл вече не се нуждае от услугите на Козак в отношенията с окупираните украински територии.

"Сега Сергей Владиленович (Кириенко - BBC) отговаря за политиката там. Видяхте, че той вече ходи там и провежда срещи", каза друг източник, близък до Кремъл.

Би Би Си не успява да получи коментар от Дмитрий Козак или негов представител. Говорител на Кремъл заяви пред Би Би Си, че след 24 февруари "минският формат" е станал неактуален, а не Козак, който е намалил дейността си. "Преговорите, за които отговаряше Козак, приключиха. Точка."

През последните няколко седмици Кириенко и подчинените му посетиха Донбас и Мариупол поне два пъти със задачата да осигурят отбелязването на 9 май и да вземат решение за провеждане на референдуми за присъединяването на тези територии към Русия.

Той започва да координира и икономическото възстановяване на окупираните територии.

Правомощията на Козак в Кремъл са силно ограничени. Не само Украйна е изтеглена от официално определените му области. Друг ключов въпрос - Приднестровието - също е де факто отнет от него и предаден на силите за сигурност.

"С Приднестровието сега се занимават съвсем други хора, които нямат нищо общо с цивилното население. Сега там няма въпроси за политическо уреждане", казва източникът на BBC.

От 24 февруари насам ситуацията в този непризнат регион също се влоши сериозно. Преди две седмици неизвестни нападатели обстреляха с гранатомет офиса на местната тайна служба на ФСБ и повредиха няколко големи ретранслаторни антени.

Русия, както обикновено обвини Запада за тези действия. От друга страна, разузнавания от западните страни твърдят, че изострянето на обстановката там е от полза за Кремъл и че една от военните цели на Путин е да се опита да прокара коридор от Донбас към Приднестровието. За това говори и генерал Минекаев, заместник-командир на войските на Централния военен окръг.

Заместник-ръководителят на президентската администрация е във "вътрешно изгнание" и просто не е бил поканен да присъства на повечето събития, уточнява източник на Би Би Си. Остава му предимно работа на бюро и няколко проекта. По-специално, той се "справи" с изборите в Южна Осетия и продължава да се занимава с Абхазия.

"Дмитрий Николаевич просто отива на работа. Същото се случи и със Сурков, когато престана да бъде канен на срещи и изобщо където и да било. Само един отдел там се занимава с Южна Осетия и Абхазия", - казва източникът.

Украинецът Козак, изпълнител на Путин

Дмитрий Козак е роден в Кировоградска област в Украйна. И там все още се помни. През 2021 г.Украинската служба на Би Би Си, подготвяйки репортаж от тези места, успява да открие учителката на Козак и негови далечни роднини, които все още живеят в село Бандурово.

След като завършва училище и служи в специалните части на ГРУ, се премества в Ленинград и се записва в юридическия факултет на Ленинградския държавен университет. След като се дипломира, той си намира работа в Ленинградския градски съвет чрез прокуратурата. Оттогава кариерата му върви нагоре и винаги е била неразривно свързана с Путин.

През годините Козак си е изградил имидж на брутален човек, от когото може да се поиска да реши всеки проблем и той ще го "реши".

Той има заслуга за няколко ключови постижения в най-новата история на Русия. По време на първия мандат на Владимир Путин Козак помага на президента да отнеме властта от по-независимите и влиятелни губернатори, като по този начин спомага за изграждането на авторитарен вертикал в Русия.

През същите години той е близо до разрешаването на Приднестровския въпрос. Планът, който той разработва, е да превърне Молдова в "асиметрична федерация", в която Приднестровието и Гагаузия да получат специален статут, с възможност да блокират законите и решенията на Кишинев, ако ги сметнат за неизгодни за тях.

Подписването на този документ най-вероятно щеше да спре пътя на Молдова към европейска интеграция, но молдовският президент Владимир Воронин в последния момент отказа да подпише "плана Козак".

Подобен механизъм със "специален статут" за Донбас беше заложен в "Минските споразумения" от Владимир Путин през 2014 и 2015 г.

Козак отговаря за Украйна и Донбас от началото на 2020 г., след като Владислав Сурков подаде оставка. За разлика от Сурков, подходът на Козак позволяваше отстъпки, компромиси и дори известен политически риск, пише вестник "Ведомости". Той беше готов да продължи преговорите, но на 21 февруари, на станалото известно заседание на Съвета за сигурност в Кремъл, Путин го помоли да докладва за оценката си на преговорния процес.

А Козак, изпреварвайки дневния ред, точно преди началото на войната, се опитва да вземе незабавно решение за бъдещата съдба на Донбас.

"Владимир Владимирович, тук или по-късно? Исках само да отговоря на въпроса дали да анексираме или не Донбас, какво да правим с него по-нататък, как да го използваме в преговорите със Запада, защото това е много сериозен проблем", каза Козак, въпреки че тогава това не беше обсъждано. Путин го спря и предложи да обсъдят въпроса по-късно.

Тогава Козак се оказа единственият човек, който имаше някаква собствена независима позиция. Но това едва ли ще успокои учителката му Наталия Гавриловна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5721

1

AntiZ

13.05 2022 в 20:16

Да изпаднат в ръцете на ман@фите от Сточна гара, да изпаднат! Козак, путКин,чуй им имената! Нещастници! Лапайте дулото, че ми писнА да пиша за вас, измет долна!