Ковачевски: Очаквам да изградим приятелско отношение на високо ниво между Македония и България

Двете страни реално имат повече близости, отколкото различия като държави и трябва да се концентрират върху общия интерес

OFFNews Последна промяна на 09 януари 2022 в 18:05 959 0

Снимка МИА

С българския премиер Кирил Петков, който ще дойде на 18 януари, очаквам да изградим конкретно приятелско отношение и общуване между двете страни, което ще бъде на всичко ниво. При визитата на Петков очаквам да утвърдим основите за бъдещите разговори, както и формите на сътрудничество и напредък. Но и в същото време да действаме извън историческите рамки.

Това каза бъдещият премиер на Македония Димитър Ковачевски по повод визитата на министър-председателя Кирил Петков в Скопие следващия вторник пред МИА. Според него това е условието, за да има напредък.

"Сближаването и сътрудничеството между двете страни във всички области е важно условие за отстраняването и съмненията за грешните възприятия. Аз съм готов да отворим нова страница в отношенията с България, да изградим искрено приятелство и по-добро бъдеще за двете страни. Трябва да снишим гласа на омразата", каза още той.

Според Ковачевски България и Македония реално имат повече близости, отколкото различия като държави и трябва да се концентрират върху общия интерес. "Само с такъв подход ще бъдем запомнени като лидери, които са преодолели Балканските конфликти с европейски подход", заяви той и добави, че чрез политиката на взаимноуважение, изграждане на бъдеще, сътрудничество и компромиси може да се върви напред.

Бъдещият премиер добави, че потенциалът трябва да бъде използван от работните групи, както и в работата на двете правителства, на компаниите от двете държави, двете общества и всички значими фактори.

"Имаме намерение да навлезем по същество в този процес, за да постигнем резултати и да достигнем до логично приближаване на позициите, включително и до точката, когато България ще бъде най-голямата ни подкрепа за евроинтеграцията ни. Подобно нещо успяхме да направим с Гърция и съм убеден, че с добра воля и много работа ще успеем да постигнем и с България", добави той.

Според нето двете страни имат огромен потенциал за конкретно сътрудничество в повече области като икономика, инфраструктура, туризъм, образование и култура, помощ за европейските интеграции и сбилжаването на двата народа и гражданите, каза още Димитър Ковачевски и подчерта: В целия този процес не бих отстъпил от правото на самоопределение и отделната идентичност и език, което е неотменимо право за всеки един народ.

"Поради тази причина в преговорите не може да правим отстъпки по въпроса, че сме македонци от Северна Македония, които говорят на македонски език и имат собствена идентичност. Това е написано и в Декларацията, която бе приета от народното ни събрание от всички партии", категоричен е Димитър Ковачевски.

България е страначлен на ЕС, а ние сме страна кандидат за членство в ЕС. Това ни задължава да преговаряме на основата на европейските ценности и принципи и съгласно критериите, които всяка една страна кандидат за ЕС е изпълнявала, заключи лидерът на СДСМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови