Контролът над интернет в Турция застрашава свободното провеждане на изборите

OFFNews 10 май 2023 в 19:25 948 2

Има данни за често блокиране на уебсайтове, които критикуват Ердоган

Снимка Pixabay

Има данни за често блокиране на уебсайтове, които критикуват Ердоган

Броени дни преди президентските и парламентарните избори в Турция организациите Human Rights Watch и Article 19 публикуваха доклад, който предупреждава, че контролът на властите над интернет и технологичните компании застрашава вота.

Правителството упражнява огромните си правомощия, за да налага цензура на медиите и да репресира политическите опоненти, а изборите представляват значително предизвикателство за президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, които са на власт от 2002 г.

В доклада е посочено, че през последните години турските власти са засилили преследването на журналисти, политически опоненти и онлайн потребители, които харесват или споделят критично съдържание в социални мрежи относно управлението на ПСР и президента.

Има данни за често блокиране на уебсайтове, които критикуват политическите позиции на Ердоган.

Редица социални мрежи бяха блокирани в Турция след опустошителните земетресения през февруари 2023 г., защото в тях имаше публикувани критики срещу президента.

Правозащитните организации призовават технологичните компании да устоят на натиска, като поставят правата на човека пред печалбите, за да не попречат на свободното провеждане на изборите.

Турция се класира на 165-о място от 180 държави в класацията на "Репортери без граници" за свобода на словото през 2023 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

11.05 2023 в 08:58

Ердьо няма да признае резултатите подобно на Тръмп ще изкара фанатиците да колят . Отделно , че ги е окопал по всички администрации.

865

1

Constanza

10.05 2023 в 19:31

Някой да си е мислил, че Ердоган ще се даде без бой?