Конгресът на САЩ ще разследва дали Илон Мъск работи за Кремъл

OFFNews 12 септември 2023 в 12:47 2511 2

Мъск

Снимка Getty Images

Илон Мъск.

Конгресът на САЩ обмисля разследване на действията на магната Илон Мъск в Украйна.

Инициативата е на американския сенатор Елизабет Уорън от Демократическата партия. Става дума за инцидента, при който Мъск тайно изключи Starlink, за да не може Украйна да атакува руски военни кораби край бреговете на Крим.

"Конгресът трябва да разследва случилото се и да разбере дали разполагаме с адекватни инструменти, за да гарантираме, че външната политика се води от правителството, а не от един милиардер", заяви Уорън.

Утре Илон Мъск ще участва в среща на закрити врати на ръководители на американски технологични компании със сенатори в Капитолия.

Собственикът на SpaceX преди дни заяви, че не е ограничавал достъпа на украинската армия до Starlink в анексирания от Русия регион Крим, тъй като той не е бил активиран в този регион.

"Въпросните региони на Starlink не са били активирани. SpaceX не е деактивирала нищо", написа магнатът в своя Twitter (сега наречен X).

Той добави, че украинските власти са му изпратили спешна молба да активира Starlink "чак до Севастопол", но той е отказал да го направи.

"Очевидно е, че целта е била да се потопи по-голямата част от руския флот на котва. Ако се бях съгласил с искането им, SpaceX щеше да бъде въвлечена в голям военен акт и ескалация на конфликта", заяви Мъск.

Той коментира още, че двете страни трябва да постигнат мирно споразумение, тъй като всеки ден загиват млади хора, за да отвоюват или загубят малко парче земя, а това не си струва загубата на човешки животи.

Предишния ден CNN съобщи, че по непотвърдена информация Мъск тайно е наредил изключването на сателитите Starlink край бреговете на Крим през 2022 г., за да попречи на украинската армия да атакува руския флот. Когато украински подводни дронове, натоварени с експлозиви, се приближили до Крим, контактът с тях бил изгубен и те били изхвърлени на брега, без да причинят щети - според биографията на Мъск, написана от журналиста Уолтър Айзъксън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

12.09 2023 в 13:06

Време беше да го разследват. Той се помисли за господар на света!

14048

1

voododoll

12.09 2023 в 12:58

Тоя каун е живото доказателство че колкото и пари да има един наркоман, той си остава завинаги, мозъчен инвалид…
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков