Кметът: Повече от 10 000 души са убити в Мариупол

OFFNews 12 април 2022 в 10:26 2452 0

Снимка БТА/АП - Алексей Александров

Жена с багаж върви покрай полуразрушени къщи в източната част на Мариупол, 8 април 2022 г.

Шест седмици на жестока руска обсада доведоха до смъртта на повече от 10 000 цивилни в южния пристанищен град Мариупол, а улиците са осеяни с трупове, заяви кметът му Вадим Бойченко, докато Западът предупреждаваше, че руски конвой и други войски и оръжия са в движение за предполагаемо планирано руско нападение в източната част на Украйна, пише АП.

Мариупол е мястото на някои от най-тежките нападения и страдания на цивилното население по време на продължаващата шеста седмица война, но сухопътните, морските и въздушните нападения на руските сили, които се борят за превземането му, все повече ограничават информацията за случващото се в града.

Руските сили блокикират опитите за достигане на хуманитарните конвои до града отчасти за да скрият от външния свят кръпопролитията в града - казва кметът Бойченко. Според него броят на загиналите там може да надхвърли 20 хил. души.

Вчера от Мариупол са били евакуирани 556 души, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от Ройтерс. Общо от страната са били евакуирани над 4300.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските въоръжени сили вероятно са убили десетки хиляди хора в обсадения от тях пристанищен град.

Проверява се и информация за използвани от руските части химически оръжия в Мариупол.

Руските власти не са коментирали никое от цитираните украински твърдения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови