Ключова комисия на Европарламента одобри TTIP (видео)

OFFNews 28 май 2015 в 22:05 5457 9

Снимка European Parliament / AudioVisual Services for Media

Комисията по международна търговия на Европарламента подкрепи доклада с предложения към ЕК относно TTIP - споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ. 

Докладът, изготвен от председателя на комисията по международна търговия Бернд Ланге (от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите), очертава какъв трябва да бъде резултатът от преговорите на Европейската комисия с американската страна.

В текста се посочва, че „съдържанието на споразумението е по-важно от скоростта на преговорите“. Бъдещото споразумение трябва да носи директни ползи на европейските потребители, да увеличава конкурентоспособността и да открива нови възможности пред компаниите от ЕС и особено пред малкия бизнес.

Докладът с предложения към Европейската комисия относно TTIP беше подкрепен от християндемократите, социалистите и либералите, а зелените и крайнолевите бяха "против".

Арбитражният механизъм, изведен извън рамките на националните законодателства, за разрешаване на търговски спорове между държава и инвеститор (ISDS), остава в текста.

Първоначално социалистите не приемаха ISDS, но след договорка с християндемократите подкрепиха механизма, при условие, че в текста се запише, че правната защита ще е "основана на принципа на демократичната легитимност, ефективността и ще е рентабилна" за страните в търговските спорове.

В доклада на Ланге са отразени и поправки, насърчаващи отпадането на визовите ограничения в САЩ за българските граждани, което ще ни позволи да се възползваме напълно от бъдещия трансатлантически пазар. Този въпрос, който българските депутати са поставяли на дневен ред редица пъти, ще бъде официална позиция на Европейския парламент след гласуването в пленарна зала, коментира днес депутатът от Европейската народна партия Ева Паунова.

Докладът на Ланге не е крайният текст, с който ЕП ще каже „да“ или „не“ на договора, известен като Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). Той е по-скоро отражение на сегашната ситуация за настроенията в ЕП относно преговорите. Очаква се докладът да бъде гласуван в пленарна зала на 10 юни.

В предишния си мандат ЕП подкрепи започването на преговорите и заяви някои принципни положения, от които няма да отстъпи - поиска, например, изключване на аудиовизуалните услуги от обхвата на споразумението.

Европейската комисия е натоварена да води преговорите от името на ЕС съобразно насоките, съгласувани от страните-членки. Окончателният текст на споразумението подлежи на одобрение от Европейския парламент. Без това одобрение TTIP няма да бъде приложено на практика.

ЕП не участва в самите преговори, но ги следи внимателно. От самото начало депутатите настояваха за прозрачност на процеса на договаряне и Европейската комисия публикува преговорните позиции на ЕС. Депутатите имат достъп до поверителна информация в специално помещение.

Интервю с председателя на комисията по международна търговия и докладчик по TTIP Бернд Ланге можете да видите тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!