Ключова комисия на Европарламента одобри TTIP (видео)

OFFNews Последна промяна на 28 май 2015 в 22:05 4791 9

Снимка European Parliament / AudioVisual Services for Media

Комисията по международна търговия на Европарламента подкрепи доклада с предложения към ЕК относно TTIP - споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ. 

Докладът, изготвен от председателя на комисията по международна търговия Бернд Ланге (от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите), очертава какъв трябва да бъде резултатът от преговорите на Европейската комисия с американската страна.

В текста се посочва, че „съдържанието на споразумението е по-важно от скоростта на преговорите“. Бъдещото споразумение трябва да носи директни ползи на европейските потребители, да увеличава конкурентоспособността и да открива нови възможности пред компаниите от ЕС и особено пред малкия бизнес.

Докладът с предложения към Европейската комисия относно TTIP беше подкрепен от християндемократите, социалистите и либералите, а зелените и крайнолевите бяха "против".

Арбитражният механизъм, изведен извън рамките на националните законодателства, за разрешаване на търговски спорове между държава и инвеститор (ISDS), остава в текста.

Първоначално социалистите не приемаха ISDS, но след договорка с християндемократите подкрепиха механизма, при условие, че в текста се запише, че правната защита ще е "основана на принципа на демократичната легитимност, ефективността и ще е рентабилна" за страните в търговските спорове.

В доклада на Ланге са отразени и поправки, насърчаващи отпадането на визовите ограничения в САЩ за българските граждани, което ще ни позволи да се възползваме напълно от бъдещия трансатлантически пазар. Този въпрос, който българските депутати са поставяли на дневен ред редица пъти, ще бъде официална позиция на Европейския парламент след гласуването в пленарна зала, коментира днес депутатът от Европейската народна партия Ева Паунова.

Докладът на Ланге не е крайният текст, с който ЕП ще каже „да“ или „не“ на договора, известен като Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). Той е по-скоро отражение на сегашната ситуация за настроенията в ЕП относно преговорите. Очаква се докладът да бъде гласуван в пленарна зала на 10 юни.

В предишния си мандат ЕП подкрепи започването на преговорите и заяви някои принципни положения, от които няма да отстъпи - поиска, например, изключване на аудиовизуалните услуги от обхвата на споразумението.

Европейската комисия е натоварена да води преговорите от името на ЕС съобразно насоките, съгласувани от страните-членки. Окончателният текст на споразумението подлежи на одобрение от Европейския парламент. Без това одобрение TTIP няма да бъде приложено на практика.

ЕП не участва в самите преговори, но ги следи внимателно. От самото начало депутатите настояваха за прозрачност на процеса на договаряне и Европейската комисия публикува преговорните позиции на ЕС. Депутатите имат достъп до поверителна информация в специално помещение.

Интервю с председателя на комисията по международна търговия и докладчик по TTIP Бернд Ланге можете да видите тук:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.05 2015 в 12:00

Жалко за хубавия западноевропейски капитализъм с цъфтящ малък и среден бизнес, на който така и никога няма да се радваме.

29.05 2015 в 10:26

Уважаеми г-н Христов,
Не мога да преценя дали трябва да се усмихна или да възнегодувам след думите ви, затова ще подчертая само, че бай ти Кънчо фигурира в подписката от линка и то отпреди вие да го публикувате тук.
А българските медии... Еми то останаха ли български медии!? 80% на свинско-тотаджийски, 19,5% са платени през програми на фондации... добре че има кръчми, интернет и агенцзия "кака Сийка"!

- - -

Погнусен съм от качеството на българските медии!
Отивам да потърся първия брой на "Петък вечер" понеже разбрах от изказването на Премиера в Лувъра, че ще има специална зала за НОВИ творби. Та ще предложа на Веж Дьо Рашидов да отдели и един кът за първите стъпки в революционния период на българската журналистика. Началото винаги е било трудно и трябва да му се отдаде заслуженото. Не трябва да се забравя, че майката на издателя на този пневматичен чук за българските нравите не кой да е а прочутата Елка Константинова. Още си спомням дискусията, в която тя разпалено се опитваше да убеди няколко души, че австрийският език е различен от немския.

29.05 2015 в 10:15

"Депутатите имат достъп до поверителна информация в специално помещение. "
Без Никаква прозрачност, ония си гласуват 'за', кой знае с какви отрови ще ни хранят сега 'Мериканците...

29.05 2015 в 10:11

Леле, Кънчо, колко си подробен!
Факт е, че споразумение с такова стратегическо значение се подминава със свян от собствената им неосведоменост, а и с пренебрежение, от българските медии.

29.05 2015 в 09:43

Смятам че за България и нейната разбита икономика няма да има никакво значение, че някои европейски монополи ще бъдат заменени със северно мексикански. И сега пазара ни е залят от нискокачествени ментета и полуфабрикати с никаква хранителна стойност, в някои случаи направо опасни. Едва ли нещата могат да станат много по-зле. В кръга на шегата, ще се въведат хибридните ГМО сортове на Монсанто, ще изтрепят популацията на пчели, доматите ще имат вкус на сурова риба, но в това няма нищо страшно. :) Е нямало кой зда опрашва цветчетата и нямало да има плодове и зеленчуци... Ще впрегнем индобългарите в опрашването! Хем нови работни места, хем ниска безработица. С един куршум два заека!
Моля се само да нямаме шистов газ... Е те тогава ще станем лунен пейзаж без читави водни ресурси!
Може да се каже, че в самата си същност това споразумение като цяло третира "либерализацията" в разпределянето и управлението на природните ресурси. С други думи ОТНЕМА правото на законното представителство на народа на дадена страна в лицето на нейното правителство да се разпорежда с тях съобразно местното законодателство и ИНТЕРЕСА на местното население, суспендира изцяло местното законодателство и премахва всякакви пречки пред големите "мултинационални корпорации".
Примера с дърводобива и нефтодобива в Канада е повече от печален. Но на нас гори почти не ни останаха след ДПС и Мадридския комарджия, няма страшно. 2-3 по-интересни мини имаше и те са отдадени на мижави концесии, постъпленията от които едвам стигат да се заплати хартията, на която са написани и за рушвети 1-2 пъти годишно на съответните чиновници по Коледа и Великден...
Та само се молете да няма шистов газ и нефт. Друго да крадене в страната ни не остана!

29.05 2015 в 09:18

Не е хубаво това... Цяла Европа ще се монополизира, а не е това целта, нали?

29.05 2015 в 08:47

Подробна информация за това, което до момента не са успели да скрият относно споразумението има на https://stop-ttip.org/
Към момента приблизително 2 млн. граждани на Европейския съюз са се подписали срещу ТПТИ, а в България почти не се е чувало за него.

29.05 2015 в 08:29

Всичко, което Advocati сподели като голяма заплаха всъщност е нещо прекрасно. Ще бъде разбита местната неефективна икономика, която е изкуствено подкрепяна от правителствата чрез нашите данъци и ще бъде заменена с много по-ефективна такава. Супер!

29.05 2015 в 00:37

Споразумението TTIP има за цел да създаде най-голямата в света зона за свободна търговия и инвестиции (между САЩ и ЕС, което съставлява почти 50% от световния брутен вътрешен продукт). Заедно със свободата на търговията и инвестициите обаче, Споразумението ще даде възможност на големи трансгранични компании да задължават националните правителства (под страх от осъждане в специални международни търговски арбитражи) да им предоставят безпрепятствен достъп до местните пазари – включително и когато това вреди на локалните икономики и на народите им, и унищожава местния дребен и среден бизнес. Споразумението TTIP позволява на големите компании да оказват натиск срещу всяка страна-членка на ЕС, която би се възпротивила срещу спорни индустриални и търговски практики – каквито са например разпространяването на генномодифицирани организми, добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване (fracking), забраната за използване на растения и животни чрез патентоването им, и други. Споразумението TTIP би лишило националните правителства от техния суверенитет по отношение допускането или забраната на определени продукти и услуги, търговски и индустриални практики на тяхна територия, и би ги лишило от възможностите им да осъществяват политика на подпомагане на своята икономика и покровителстване на местния бизнес в интерес на своите народи.

Още по темата – в нашата статия „ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ TTIP МЕЖДУ ЕС И САЩ ЗАПЛАШВА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ“ от 09.12.2014 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=5#141209