Дебат-реклама на TTIP в парламента (снимки)

Николаос Цитиридис 13 май 2015 в 18:54 5641 13

Снимка OFFNews

Дебат в парламента за TTIP

В открита реклама на Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) се превърна дебатът за споразумението, проведен в Народното събрание днес.

Тема на разговора бе докладът "Ново начало за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство" на старшия анализатор в Европейския съвет за външна политика Йозеф Янинг, който също присъстваше на срещата.

В продължение на 20 минути министърът на икономиката Божидар Лукарски изчете предварително подготвен анализ за това какви ползи би донесло споразумението.

Информацията силно наподобяваше анализа на  Института за пазарна икономика от края на април.

Лукарски обяви, че е умерен оптимист за споразумението и че трябва да се внимава с него, въпреки очакваните ползи.

В края на срещата, като отговор на журналистически въпрос, стана ясно, че министърът на икономиката не е чел споразумението, а е запознат с него на база разговори с негови колеги от ЕС.

Обиден въпроса, че е направил реклама на TTIP без да споменава евентуалните му негативи, министърът на икономиката каза "Като те е страх от мечки, не ходи в гората" и че никой не е казвал за TTIP, че "само цветя и рози". 

Вицепремиерът и министърът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева също взе думата по време на дебата, макар и за кратко.

Тя изрази своето убеждение, че именно от България могат да излязат най-добрите предложения и идеи около споразумението.

"За да разсея всякакви съмнения още сега, дали съм "за" или "против" TTIP, нека всички знаят - аз съм "за" него", заяви Кунева в края на своето участие.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев изрази мнение, подобно на своя колега Светослав Малинов, че евродепутатите имат опит със споразумения като TTIP. За това той даде пример със скандалния пакт АКТА, и добави, че ЕП си е научил урока.

Ковачев смята още, че слуховете за вредите от TTIP не са най-добрият съветник.

Именно за тези вреди говориха от опозицията. В залата присъстваха Волен Сидеров и Магдалена Ташева от "Атака" и Кристиан Вигенин и Таско Ерменков от БСП.

След думите на червените, Божидар Лукарски и Андрей Ковачев се съгласиха, че с TTIP наистина трябва да се подходи с внимание.

По думите на Волен Сидеров, стана ясно, че лидерът на "Атака" споделя мнението на крайните критици на споразумението, а именно - TTIP ще даде възможност на големи корпорации да съдят държави, ако те са със засегнати интереси.

Сидеров даде пример с това, че наскоро Полша е била осъдена от холандска компания и сподели мнение, че това е само началото.

Националистът бе и категоричен, че TTIP ще е способен да сваля мораториуми и даде пример с родните забрани за добив на шистов газ и ГМО.

Теориите и тезите на Сидеров бяха приети от Лукарски и Ковачев с иронични усмивки и без коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!