Дебат-реклама на TTIP в парламента (снимки)

Николаос Цитиридис Последна промяна на 13 май 2015 в 18:54 5087 13

Снимка OFFNews

В открита реклама на Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) се превърна дебатът за споразумението, проведен в Народното събрание днес.

Тема на разговора бе докладът "Ново начало за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство" на старшия анализатор в Европейския съвет за външна политика Йозеф Янинг, който също присъстваше на срещата.

В продължение на 20 минути министърът на икономиката Божидар Лукарски изчете предварително подготвен анализ за това какви ползи би донесло споразумението.

Информацията силно наподобяваше анализа на  Института за пазарна икономика от края на април.

Лукарски обяви, че е умерен оптимист за споразумението и че трябва да се внимава с него, въпреки очакваните ползи.

В края на срещата, като отговор на журналистически въпрос, стана ясно, че министърът на икономиката не е чел споразумението, а е запознат с него на база разговори с негови колеги от ЕС.

Обиден въпроса, че е направил реклама на TTIP без да споменава евентуалните му негативи, министърът на икономиката каза "Като те е страх от мечки, не ходи в гората" и че никой не е казвал за TTIP, че "само цветя и рози". 

Вицепремиерът и министърът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева също взе думата по време на дебата, макар и за кратко.

Тя изрази своето убеждение, че именно от България могат да излязат най-добрите предложения и идеи около споразумението.

"За да разсея всякакви съмнения още сега, дали съм "за" или "против" TTIP, нека всички знаят - аз съм "за" него", заяви Кунева в края на своето участие.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев изрази мнение, подобно на своя колега Светослав Малинов, че евродепутатите имат опит със споразумения като TTIP. За това той даде пример със скандалния пакт АКТА, и добави, че ЕП си е научил урока.

Ковачев смята още, че слуховете за вредите от TTIP не са най-добрият съветник.

Именно за тези вреди говориха от опозицията. В залата присъстваха Волен Сидеров и Магдалена Ташева от "Атака" и Кристиан Вигенин и Таско Ерменков от БСП.

След думите на червените, Божидар Лукарски и Андрей Ковачев се съгласиха, че с TTIP наистина трябва да се подходи с внимание.

По думите на Волен Сидеров, стана ясно, че лидерът на "Атака" споделя мнението на крайните критици на споразумението, а именно - TTIP ще даде възможност на големи корпорации да съдят държави, ако те са със засегнати интереси.

Сидеров даде пример с това, че наскоро Полша е била осъдена от холандска компания и сподели мнение, че това е само началото.

Националистът бе и категоричен, че TTIP ще е способен да сваля мораториуми и даде пример с родните забрани за добив на шистов газ и ГМО.

Теориите и тезите на Сидеров бяха приети от Лукарски и Ковачев с иронични усмивки и без коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2015 в 23:39

Споразумението TTIP има за цел да създаде най-голямата в света зона за свободна търговия и инвестиции (между САЩ и ЕС, което съставлява почти 50% от световния брутен вътрешен продукт). Заедно със свободата на търговията и инвестициите обаче, Споразумението ще даде възможност на големи трансгранични компании да задължават националните правителства (под страх от осъждане в специални международни търговски арбитражи) да им предоставят безпрепятствен достъп до местните пазари – включително и когато това вреди на локалните икономики и на народите им, и унищожава местния дребен и среден бизнес. Споразумението TTIP позволява на големите компании да оказват натиск срещу всяка страна-членка на ЕС, която би се възпротивила срещу спорни индустриални и търговски практики – каквито са например разпространяването на генномодифицирани организми, добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване (fracking), забраната за използване на растения и животни чрез патентоването им, и други. Споразумението TTIP би лишило националните правителства от техния суверенитет по отношение допускането или забраната на определени продукти и услуги, търговски и индустриални практики на тяхна територия, и би ги лишило от възможностите им да осъществяват политика на подпомагане на своята икономика и покровителстване на местния бизнес в интерес на своите народи.

Още по темата – в нашата статия „ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ TTIP МЕЖДУ ЕС И САЩ ЗАПЛАШВА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ“ от 09.12.2014 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=5#141209

14.05 2015 в 12:22

Какъв интерес могат да имат гражданите от ТАЙНО споразумение?!

P.S. Помните ли ACTA/SOPA/PIPA?!

14.05 2015 в 00:19

Кое в продаването на земята на частници е демократично ? Държавата и нейната територия са изключителна собственост на хората които я населяват , много демократично оградиха и капитализираха почти всички плажове по морете , ся може да не можем да си ходим където си искаме в нашата държава , но какво ни пука нали е демокрация . Ще стане същото и с планините и парковете ни , ама ще е демокрация . Колко е демократично да не можеш да изкажеш възгледите си само защото баш демократите решили , че е политически некоректно . Демократично ли е цял един етнос наречен малцинство се ползва от протекцията на една сюрия правозащитни организации , и ако кажеш истината за тях ставаш неудобен и те съдят заради езика на омразата . Дам , аз не съм расист , но нормално ли е всички цветнокожи открито да мразят белите хора да използват каквито си искат думи и обиди , а аз да не мога да му обърна внимание на кожата ? Ако аз не харесвам хомосексуализма и го заявявам ставам хомофоб , а ако гей ми каже , че ненавижда факта , че е роден мъж той е в правото си . Пак повтарям , не съм расист , но защо определени групи им се дава правото да демонстрират открито сексуалните си предпочитания във фестивали които се правят в града пред очите на всички , обвити в пошлост и разврат , а хората които са расисти да не могат да демонстрират възгледите си , и ги грози затвор за заявяването на подобно нещо . Кога стана проблем хората да говорят за проблемите си и да ги решават заедно изнасяйки доводите си и правейки взаимни компромиси да стигат до разбирателство ?

14.05 2015 в 00:03

Много ама много обичам такива коментатори като трафоПРОСТА , щом Сидеров бил против , зачи аз съм за . Това издава колко ограничени сте . Доста често в този сайт ме изкарват Русофил , и то само защото не харесвам политиката на САЩ и партньорите им , точно по същата логика го правят това . Аз ненавиждам руснаците точно толкова колкото и измислената американска нация и реда който се опитва да налага . ДА аз съм за социализъм , за жалост последните години управление на прикрити комунисти накара повечето българи да ненавиждат тази дума , но аз съм за нещо колкото и странно да звучи , социална демокрация . Да вярвам , че държавата и само държавата трябва да има право да придобива и да търгува с природните ресурси и енергията която се произвежда . Нямам нищо против да има в България колкото си искат хипер маркети и корпоративни гиганти , стига да сме постигнали конкурентно способност на собствените си производители , и тогава пазаруването в Lidl да е въпрос на мода , а не защото там продават евтини пластмасови и химични продукти . Хората които пазаруват и изграждат житейската си психология въз основа на това което е модерно и се дава по телевизията и е хит в Холивуд , да си пазаруват Adidas , Iphone , Ipad и каквото им душа иска , стига да не се налага да се чудят хората в държавата как да оцеляват . Да дават всичките си пари за да покрият елементарните си нужди , вместо държавата да бъде това което трябва да бъде . А тя в момента даже не го играе и арбитър между нас консуматорите и тези които си правят каквото си искат с нас . Държавата се прикрива зад факта , че някой някога решил , че пазарната икономика трябва да е независима , и въпреки ,че с тази пазарна икономика едва не фалирахме няколко пъти целия свят . Те продължават да твърдят , че това е начина , понеже такива били демократичните ценности . А демократично ли е заради самата демокрация , хората да мизерстват и държавата да няма какво да направи ? Демократично ли е пенсионерите да си дават парите за тока и да си броят стотинките за кисело мляко и хляб ? Ще излязат пак троловете да обясняват как демокрацията дава равен старт за всички , и самия факт , че някой хора нямат пари е заради това , че са некадърни и непредприемчиви . Да ама не , корпорациите стават все по силни и се поглъщат една друга докато не останат само няколко , какъв равен шанс има млада фирма която иска да се занимава със съответния бизнес ?

13.05 2015 в 22:15

За съжаление, Палко Откачалков е агент на руснаците и напълно неконструктивен критикар. В неговите тести... така де, тезиси, няма нищо реалистично, за което може да се хване човек.

Ние освен да се наврем в Европа друг вариант няма, въпросът е как да преговаряме за най-доброто за нас.

Нашите в европарламента, от дудука през никиту младенов, та до Сталинка са там за да си строят стълбичка за после и то такава, която няма допирни точки с родината.

И толкоз.

13.05 2015 в 21:41

Никой не харесва Сидеров , и на мен ми е страшно антипатичен интересчия абсолютен , но в случая има право . Този тип споразумения са в плюс само и единствено на големите корпорации .Сега убедените демократи ( убеждението на тези индивиди идва под формата на дневен надник да пропагандират евроатлантизма и корпоративния фашизъм ) ще ме съсипят с минуси.

13.05 2015 в 21:26

"Ковачев смята още, че слуховете за вредите от TTIP не са най-добрият съветник."

Същото се отнася и за слуховете за ползите от ТТIP ;)

13.05 2015 в 21:21

Лукарски и Ковачев взеха парите с иронични усмивки и без коментар.

13.05 2015 в 20:17

И аз не съм го чел споразумението, но знам, че щом Волен Сидеров и Таско Ерменков са против, значи е добре за България.

13.05 2015 в 20:05

Щом Пръмова е за това споразумение, значи нищо добро не ни очаква.
 
X