Малинов: България ще спечели от TTIP, високите стандарти за храните остават

Георги Савчев 12 май 2015 в 14:05 3130 6

Снимка OFFNews

България ще спечели от TTIP, няма риск за страната ни от споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, заяви по време на среща с български журналисти в Брюксел евродепутатът от РБ / ЕНП Светослав Малинов.

Това е най-голямото търговско споразумение в историята на човечеството. Не приемам съмнението, че високите стандарти на Европа ще бъдат накърнени. Преговорният принцип е, че остават в сила по-високите стандарти за храни и всевъзможни стоки, каза Малинов.

TTIP не може да влезе в сила без съгласието на държавите членки на ЕС. Няма вариант TTIP да бъде сключено на тъмно. Отношенията между Вашингтон и Брюксел не са като отношенията София – Москва. Идеологическите обвинения са обида за здравия разум, каза Малинов.

Той уточни, че подписването на споразумението е твърде далеч от влизането му в сила – могат да изминат години. За да влезе в сила TTIP, трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти. Нелепи са обвиненията, че се работи в сянка, категоричен е евродепутатът от ЕНП.

Най-големият капан в сегашния вариант на TTIP

Най-голямото търговско споразумение в историята на човечеството може да пропадне, ако не се помисли за промяна на арбитражния механизъм, който е изведен извън рамките на националните законодателства за разрешаване на търговски спорове между държава и инвеститор, смята Малинов.

Ако този арбитражен механизъм остане, вече се създава едно невидимо мнозинство в ЕП, много солидна група, която ще поиска друг вариант за уреждане на тези спорове. А ако Европейският парламент не подкрепи TTIP, споразумението е мъртво, посочи евродепутатът от ЕНП.

Според него проблемен изглежда съставът на тези арбитражи – става дума за малка общност от хора, работили за корпорации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови