Малинов: България ще спечели от TTIP, високите стандарти за храните остават

Георги Савчев Последна промяна на 12 май 2015 в 14:05 2671 6

Снимка OFFNews

България ще спечели от TTIP, няма риск за страната ни от споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, заяви по време на среща с български журналисти в Брюксел евродепутатът от РБ / ЕНП Светослав Малинов.

Това е най-голямото търговско споразумение в историята на човечеството. Не приемам съмнението, че високите стандарти на Европа ще бъдат накърнени. Преговорният принцип е, че остават в сила по-високите стандарти за храни и всевъзможни стоки, каза Малинов.

TTIP не може да влезе в сила без съгласието на държавите членки на ЕС. Няма вариант TTIP да бъде сключено на тъмно. Отношенията между Вашингтон и Брюксел не са като отношенията София – Москва. Идеологическите обвинения са обида за здравия разум, каза Малинов.

Той уточни, че подписването на споразумението е твърде далеч от влизането му в сила – могат да изминат години. За да влезе в сила TTIP, трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти. Нелепи са обвиненията, че се работи в сянка, категоричен е евродепутатът от ЕНП.

Най-големият капан в сегашния вариант на TTIP

Най-голямото търговско споразумение в историята на човечеството може да пропадне, ако не се помисли за промяна на арбитражния механизъм, който е изведен извън рамките на националните законодателства за разрешаване на търговски спорове между държава и инвеститор, смята Малинов.

Ако този арбитражен механизъм остане, вече се създава едно невидимо мнозинство в ЕП, много солидна група, която ще поиска друг вариант за уреждане на тези спорове. А ако Европейският парламент не подкрепи TTIP, споразумението е мъртво, посочи евродепутатът от ЕНП.

Според него проблемен изглежда съставът на тези арбитражи – става дума за малка общност от хора, работили за корпорации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2015 в 00:47

Споразумението TTIP има за цел да създаде най-голямата в света зона за свободна търговия и инвестиции (между САЩ и ЕС, което съставлява почти 50% от световния брутен вътрешен продукт). Заедно със свободата на търговията и инвестициите обаче, Споразумението ще даде възможност на големи трансгранични компании да задължават националните правителства (под страх от осъждане в специални международни търговски арбитражи) да им предоставят безпрепятствен достъп до местните пазари – включително и когато това вреди на локалните икономики и на народите им, и унищожава местния дребен и среден бизнес. Споразумението TTIP позволява на големите компании да оказват натиск срещу всяка страна-членка на ЕС, която би се възпротивила срещу спорни индустриални и търговски практики – каквито са например разпространяването на генномодифицирани организми, добиването на шистов газ чрез хидравлично разбиване (fracking), забраната за използване на растения и животни чрез патентоването им, и други. Споразумението TTIP би лишило националните правителства от техния суверенитет по отношение допускането или забраната на определени продукти и услуги, търговски и индустриални практики на тяхна територия, и би ги лишило от възможностите им да осъществяват политика на подпомагане на своята икономика и покровителстване на местния бизнес в интерес на своите народи.

Още по темата – в нашата статия „ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ TTIP МЕЖДУ ЕС И САЩ ЗАПЛАШВА НАЦИОНАЛНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ“ от 09.12.2014 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=5#141209

12.05 2015 в 21:01

Корпоративна пачавра, която плямпа на ангро е и тоя. В ЕП няма как да знаят какво пише в договорите, щото от ЕК още не са им ги показали.

А ако се съди по новините за преговорите, там решават какво се приема американците, а нашите евроубитаци само слушат и периодически викат "йес, йес."

Особено нашите наши.

12.05 2015 в 18:00

https://stop-ttip.org/what-is-the-problem-ttip-ceta/
За който разбира английски. Малиинов не може да убеждава кое е добре и зле, без да достъпен и анализиран окончателният пълен текст на споразумението. Ти си вярвай, аз искам да прочета пълния текст. Сляпата вяра е за един режим дето падна преди 25 години.

12.05 2015 в 17:22

Все едно да кажем, в Бъгария има супер закони (супер чак не са, но написаното не е лошо), ама съдилищата и полицията не искат да ги спазват и са корумпирани.

12.05 2015 в 17:21

Сега прочетете последния абзац и ще се убедите, че написаното в тея над него са просто глупости.
Не че Малинов е виждал споразумението, та така убедено плещи дивотии.

12.05 2015 в 16:32

Идиот! Ще спечели, ама друг път! ТТIP ще ни размаже, такива предатели като тоя да горят в ада!