Има ли капани в TTIP: позициите на 3 български евродепутати

Георги Савчев 08 май 2015 в 16:25 3329 13

Ние получихме възможност за достъп до тъмната стаичка, в която да се чете споразумението за свободна търговия и инвестиции между ЕС и САЩ (ТTIP), с 14 страници подписана декларация. Аз мога да кажа каква е позицията на социалистическата група в ЕП: ако в предложението остане текстът - така както беше в първоначалния си вид - за уреждане на споровете инвеститор - държава, няма да подкрепим споразумението. Поради простата причина, че инвеститорите винаги са в печелившата позиция. Дори и тогава, когато държавата печели делото, разходите - милиони понякога, са за сметка на държавата.

Това заяви депутатът Илияна Йотова от Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент на дискусия днес в Дома на Европа в София.

Второто нещо, за което имаме тежки подозрения, е начинът, по който в споразумението е записано опазването на личните данни. Европейските стандарти са много по-високи, отколкото американските в това отношение. И тук става въпрос и за наблюдение: знаете, последните доста шумни скандали за незаконно наблюдение дори на правителства, на парламенти и т.н., каза Йотова.

Нашите опасения са свързани и със стандартите в областта на храните - в това отношение европейските стандарти са много по-високи. И тук не става само за ГМО. Имаме опасения и за т.нар. стандарти за работно време на трудещите се - в Европа има много строга регулация в това отношение - за разлика от САЩ, заяви още евродепутатът от С&Д.

Тя уточни, че "това, което ще гласува в началото на юни търговската комисия в Европейския парламент, е т.нар. Доклад "Ланге". Това не е самото споразумение, а докладът по споразумението. И то в онази си част, която все пак е известна на ЕП".

Ева Паунова: Повечето европейци подкрепят TTIP

Такива споразумения са се подписвали в годините назад много и нито едно от тях не е довело до нещо лошо. Напротив - тези споразумения са довеждали до повече реализирани бизнес проекти, подпомагали са бизнеса като цяло и никога не са занижавали стандартите в една или друга държава членка, каза от своя страна депутатът от Европейската народна партия Ева Паунова.

Това, което е историческо за TTIP, е, че голяма част от документите са публични - за абсолютно всички граждани на ЕС. И това се случва за първи път - досега това нещо не е правено, заяви Паунова.

Аз имах среща през декември във Вашингтон с главния преговарящ от американска страна за споразумението и зададох въпроса, който вълнува по-малките страни членки и малките и средни предприятия, защото в обществото преобладава мнението - и не казвам, че това е мнозинството от европейците, които го споделят, по-скоро те са по- гласовити - че малките и средни предприятия няма да могат да се възползват от това споразумение, както и по-малките държави членки. Главният преговарящ от американска страна каза, че това е точно обратното, защото ако в момента по-малки компании по-трудно могат да правят бизнес, защото те нямат капацитета и възможностите, каквито има една голяма компания, това със споразумението може да отпадне - в зависимост от преговорите, отбеляза депутатът от Европейската народна партия.

Ние все още нямаме окончателния текст, затова не е хубаво да спекулираме. Има изключително много спекулации по темата. Ако погледнете последните изследвания на Евробарометър, всъщност повечето европейски граждани са "за" това споразумение, но те просто не са толкова гласни, колкото са гражданите, които са "против" определени части на едно споразумение, което все още дори не е договорено, каза Ева Паунова.

Искра Михайлова: Коментираме нещо, което не сме виждали

Ние коментираме нещо, което не сме виждали. Текстовете на споразумението не са публични. Поне тези, които са договорени донякъде. Те не са публични, до тях имат достъп членовете на Европейския парламент - при специален режим, тъй като сме на етап предварителна подготовка на споразумението, съобщи депутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Искра Михайлова.

Според нея "има спорни моменти, те засягат околната среда, те засягат разрешаването на спорове, които са от категория корпоративно право, социално право, защита на работниците. Но има и спорове, които засягат производството на земеделска продукция и високите стандарти на Европейския съюз."

Не е лесно, ако беше лесно, нямаше да отнеме толкова много време. Целта на тези, които работят пряко по споразумението, е да се постигне възможно най-високото ниво за сигурност на европейския бизнес и на европейските компании, каза Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!