Ключов лидер на Ислямска държава е заловен в Украйна

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2019 в 21:16 3133 0

Снимка ukranews.com

Службата за сигурност на Украйна е заловила в Киев един от лидерите на международната терористична организация Ислямска държава с прозвището Ал Бара Шишани, съобщава „Украински новини“.

Според съобщението на службата, от 2012 г. гражданинът на Грузия с въпросното прозвище е заемал длъжността амир на джамаата „Ахадун Ахат“ в провинция Латакия в Сирия.

През 2013 г. той е бил на един от висшите постове в Ислямска държава – заместник на военния амир. През 2016 г. се установил в Турция, където продължил да координира дейността на терористичната организация. През лятото на 2018 г. е пристигнал в Украйна с фалшив паспорт, където продължил с координацията.

Ал Бара Шишани е задържан до частния дом, където живеел. Портретната експертиза доказала, че заловеният чужденец действително е издирван лидер на Ислямска държава.

В момента той е в ареста в очакване на екстрадиция. Коя страна обаче ще го приеме, Службата за сигурност на Украйна не съобщава. Проверява се информация за негово участие в извършени престъпления на украинска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови