Китай разреши и трето дете

OFFNews 31 май 2021 в 12:05 1774 0

Снимка Pixabay

Китай обяви, че семейните двойки могат да имат до три деца, което е значителна промяна в политиката спрямо досегашното ограничение от две деца, след като последните данни показаха драматичен спад на ражданията в най-многолюдната страна в света, предаде Ройтерс.

През 2016 г. Пекин се отказа от десетилетната си политика за едно дете, като я замени с ограничение до две деца, което не успя да доведе до устойчив ръст на раждаемостта предвид високите разходи за отглеждане на деца в китайските градове - предизвикателство, което продължава да съществува.

За да оптимизира допълнително политиката за раждаемостта, Китай ще въведе политика за три деца на семейна двойка, обяви официалната информационна агенция Синхуа в доклад след заседание на политбюро, председателствано от президента Си Дзинпин.

Промяната в политиката ще бъде съпроводена с "подкрепящи мерки, които ще способстват за подобряване на структурата на населението на нашата страна, за изпълнение на стратегията за активно справяне със застаряващото население и за запазване на предимството и дара на човешките ресурси", допълва Синхуа. Агенцията не конкретизира какви са подкрепящите мерки.

"Хората се въздържат не от ограничението за две деца, а от невероятно високите разходи за отглеждане на деца в днешен Китай. Жилището, извънкласните дейности, храната, пътуванията и всичко останало се натрупват бързо като разход", казва пред Ройтерс Ифей Ли, социолог в Нюйоркския университет в Шанхай.

"Според мен е малко вероятно самото повишаване на лимита да промени значително изчисленията на някого", добавя той.

В анкета в акаунта на Синхуа в платформата Weibo, в която се задава въпросът дали хората са говоти за политиката за три деца, около 29 000 от 31 000 респонденти заявяват, че "никога не биха помислили за това", а останалите избират една от възможностите: "Готов съм и много искам да го направя", "Включено е в дневния ми ред" или "Колебая се и има какво да обмисля".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови