Ким Чен-ун призова страната си да се готви за война

OFFNews 10 август 2023 в 09:57 4444 3

Ким Чен-ун

Снимка АП/KCNA архив

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова КНДР да се готви по-усилено за война, съобщи Ройтерс, като се позова на местната новинарска агенция КЦТА.

Той призова и за разрастване на оръжейното производство и за повече военни учения, уточнява БТА.

Лидерът на КНДР отправи тези си призиви на заседание на Централната военна комисия на Корейската трудова партия, на която бяха обсъдени планове за възпирането на страни, които Северна Корея възприема като свои противници. Най-високопоставеният генерал на страната - началникът на генералния щаб на народните въоръжени сили Пак Су-ил, "е бил уволнен", съобщи КЦТА. Той се задържа на този пост около седем месеца.

На поста е върнат генерал И Йон-гил, който е бивш министър на отбраната и бивш началник на генералния щаб на въоръжените сили. 

САЩ обвиняват Северна Корея, че доставя на Русия оръжия, които тя използва срещу Украйна, включително артилерийски снаряди и ракети. Според Москва и Пхенян тези твърдения не отговарят на истината.

Очаква се на 9 септември Северна Корея да отбележи 75-ата годишнина от създаването си с военен парад, а САЩ и Южна Корея планират съвместни военни учения в периода от 21 до 24 август, които КНДР възприема като заплаха за сигурността си, припомнят Ройтерс и БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

10.08 2023 в 14:43

Интересно, от кой ли ще се защити превантивно, в стил Рашист?

Толкоз години мирно си седя, нещо вътрешно се случва, и му трябва външна заплаха.

Изгладняха ли...

2099

2

Mateevk

10.08 2023 в 13:15

Като се отвори веднъж кутията на Пандора, затваряне после няма...Добре дошли в новия "многополюсен свят" с привкус на руски ботуш!

11982

1

leomesi

10.08 2023 в 11:36

Айде няма нужда от повече войни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!