Канада ще предостави още оръжия на Украйна и ще наложи нови санкции на Русия

OFFNews 09 май 2022 в 12:38 1537 1

Снимка Getty Images

Канада ще предостави още оръжия и оборудване на Украйна, съобщи канадският премиер Джъстин Трюдо след необявено посещение в Киев вчера, предаде Би Би Си.

След разговори с украинския президент Володимир Зеленски Трюдо обяви, че Канада ще наложи и нови санкции на руски физически и юридически лица във връзка с инвазията на Москва в Украйна. "Днес обявявам повече военна помощ, камери за дронове, сателитни изображения, малки оръжия, боеприпаси и друга подкрепа, включително финансиране на операции по разминиране", каза Трюдо.

Канада ще наложи санкции и срещу още 40 руснаци и пет юридически лица, включително олигарси и близки сътрудници на режима в отбранителния сектор.

Трюдо посети близкия до Киев град Ирпен, който беше в центъра на ожесточени сражения между украинските и руските войски преди руснаците да се изтеглят в края на март.
Канадският премиер обяви, че страната му възобновява дейността на посолството си в украинската столица.

Като част от усилията за поддържане на продоволствената сигурност Канада предоставя 25 милиона долара на Световната продоволствена програма на ООН, както и ще премахне търговските мита върху целия украински внос в Канада за следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови