Камарата на представителите отхвърли ветото на Тръмп върху бюджета за отбрана

OFFNews 29 декември 2020 в 09:00 2413 0

Камарата на представителите на американския Конгрес гласува за отхвърляне на наложеното от президента Доналд Тръмп вето върху проектобюджета за отбраната в размер на 740 милиарда долара, съобщи БНР.

Сега съдбата на бюджета е в ръцете на Сената, който се очаква да гласува днес. Ако Сенатът подкрепи действията на Камарата, това ще бъде първият път, в който вето на президента Тръмп се отхвърля.

Бюджетът за отбраната за финансовата 2021 г. предвижда и санкции срещу Русия заради проектите за газопроводи "Северен поток-2" и "Турски поток", припомня ТАСС.

Камарата на представителите одобри и инициативата за увеличаване на помощите, които да се изплащат на гражданите в рамките на мерките за стимулиране на националната икономика. Помощите бяха увеличени от 600 долара на 2000 долара по настояване на президента Тръмп.

Той призова привържениците си да се съберат на 6 януари във Вашингтон в последен опит да окажат натиск върху Конгреса, за да не бъде утвърдена победата на демократа Джо Байдън на президентските избори.

Очаква се хиляди демонстранти да изразят подкрепа за масови измами във вота на 3 ноември, както твърди Тръмп.

На 6 януари вицепрезидентът Майк Пенс трябва да ръководи сесия на Конгреса, на която да бъдат утвърдено гласуването в избирателните колегии от всички щати.

Тръмп и привържениците му се опитват на принудят Пенс да отхвърли резултатите, но вицепрезидентът, според юристите, няма правомощия за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!