Камарата на общините прие закона за започване на Брекзит

OFFNews Последна промяна на 13 март 2017 в 21:39 5599 4

Камарата на общините одобри закона, даващ право на правителството да започне процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. 

Депутатите отхвърлиха с 335 срещу 287 гласа първата поправка, внесена по-рано този месец от Камарата на лордовете, чиято цел бе да защити правата на трите милиона европейски граждани, живеещи на острова.

Те направиха същото и с другата поправка, която предвиждаше британският парламент да има последната дума по окончателното споразумение, което ще бъде договорено с Брюксел. Срещу тази мярка гласуваха 331 депутати, а 286 я подкрепиха.

Членовете на горната камара сега трябва да решат дали да приемат волята на депутатите, или да се противопоставят, като във втория случай ще забавят приемането на закона. Ако отстъпят, законопроектът ще бъде одобрен още днес, което ще даде право на Тереза Мей да задейства процедурата по Брекзит още утре.

По-рано днес първият министър на Шотландия обяви, че ще поиска разрешение от парламента за провеждане на втори референдум за отделяне от Великобритания между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г.

62% от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз на британския референдум от юни 2016 г. и според първия министър да се откаже от ново допитване за отделяне от кралството би означавало да го последва в "твърд Брекзит".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови