Как медиите в САЩ реагираха на новината за невидимото оръжие на Путин

OFFNews Последна промяна на 02 март 2018 в 10:45 5603 3

"Невидима" ракета на Путин е насочена към уязвимостта на САЩ", пише в заглавие в. "Ню Йорк таймс" за огласените вчера от руския президент нови руски въоръжения, сред които междуконтиненатална крилата ракета и ядрено торпедо, които могат да надхитрят цялата американска отбрана, съобщава БТА.

Презентацията на Путин включваше видеоанимации, изобразяващи разделящи се бойни части, насочени срещу Флорида, където президентът Тръмп често ходи в имението си "Мар а лаго". Това рязко ще ескалира военните нападки между двете страни и вещае нова и скъпа надпревара в ядреното въоръжаване.

Въпреки че Путин може би блъфира с тези оръжия, както твърдят някои експерти, той интелигентно се съсредоточи върху уязвимостта на разработените в САЩ отбранителни системи. А именно: те се базират на предположението, че вражеските ракети с ядрени бойни глави летят нависоко и е възможно да бъдат унищожени, преди да достигнат целите си. Новият клас руски оръжия, каза Путин, летят ниско, незабележимо, надалеч и бързо - прекалено бързо, за да реагира защитаващият се, пише вестникът.

Като че ли главната цел на твърденията на Путин в неговото годишно обръщение към нацията бе да повдигне патриотичния дух на руснаците в момент, когато той се е устремил към кампания за своето преизбиране. Въпреки че победата му е сигурна в надпревара с един кандидат, отбелязва нюйоркското издание.

Според него Путин е използвал речта си, за да увери своите съграждани, че въоръжаването се осъществява, въпреки че правителство харчи големи средства за подобряване на качеството на техния живот. Но централно място в словото му заемаха оръжията, които Путин описа като отговор на отказа на САЩ от контрола върху въоръженията и плановете им за внушително превъоръжаване.

Речта на Путин добави към охлаждането на отношенията между САЩ и Русия, констатира "Вашингтон пост". Според експерти, цитирани от вестника, с обявяването на новите руски оръжия, които според Путин ще пробиват американската отбрана, шансовете за продуктивен диалог между двете страни намалява.

Може би все още сме далеч от дълбините на Студената война, но вчерашната реч на Путин за "невидимите" ракети снижи с още няколко градуса хладните отношения между двете страни. Малцина експерти и от двете страни са на мнение, че новите оръжия (ако се допусне, че съществуват наистина и са дислоцирани) ще променят баланса на силите между САЩ и Русия, които вече разполагат с потенциала да се унищожат взаимно много пъти.

Същевременно е налице широко разпространено мнение, че реторичните атаки, замрялата дипломация и военната ескалация, които стават все по-присъщи на американско-руските отношения, са непродуктивни за глобалната сигурност. Русия и САЩ имат много теми за разговор, като контрола върху въоръженията, кибератаките, Украйна, Сирия и още много. Но не е лесно да се каже как да да се извърши пробив в това наглед неумолимо затъване в мразовити отношения, пише в заключение "Вашингтон пост".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5944

2

AnderXale

03.03 2018 в 01:04

Когато американците дрънчат с оръжия по цялата руска периферия, няма проблеми. Когато Тръмп си мери копчетата с по - малките и слаби, отново няма проблем. Но когато някой им покаже зъби и им демонстрира, че реално не е по - слаб, става голям проблем. Изведнъж се сещат за стратегически отношения и дипломация и оревават орталъка, че евентуално някой може да ги ступа... И това ми била велика нация. Резил!

7671

1

Hissarion

02.03 2018 в 11:43

Чакай бе, какви студени войни? Нали Тръмполино беше избран от руснаците и е техен агент? Защо ще се влошават отношенията?