Къде е Суровикин? Шефът на Комисията по отбрана в Думата твърди, че генералът си почива

OFFNews 12 юли 2023 в 16:37 4082 5

Снимка

Генерал-полковник Сергей Суровикин, наричан от пресата генерал Армагедон си почива. Това заяви в кулоарите на руската Държавна Дума, долната камара на парламента шефът на комисията по отбрана генерал Андрей Картаполов.

Картаполов, който е бивш главнокомандващ на руските сили в Сирия и бивш началник на Главното военно-политическо управление на армията беше спрян от репортер на телеграм канала Shot в сградата на Думата:

- Вие със Суровикин, случайно, нямате ли връзка?
- С кого?
- Със Суровикин. Че разни слухове има къде е.
- Почива си, това е, засега. Не е достъпен.

След което генералът се отдалечи, а отговорът му не прозвуча убедително и по-скоро засили спекулаците за съдбата на смятания за близък до Евгений Пригожин шеф на руските ВКС.

На 29 юни, няколко дни след опита за метеж на ЧВК „Вагнер“, „Файненшъл таймс“ съобщи, че генерал Сергей Суровикин е бил арестуван, а „Блумбърг“ предаде, че не е задържан, а разпитван от военната прокуратура. да се бунтува, Financial Times съобщи, че Суровикин е бил задържан . На свой ред агенция Блумбърг уточни, че генералът не е бил задържан, а разпитан във военната прокуратура.

Очакваше се първо Суровикин да се върне при семейството си за рождения ден на съпругата си, но това не се е случило, както не се е появил и за 20-ия рожден ден на дъщеря си Вероника. Близки, цитирани от телеграм канала ВЧК-ОГПУ коментират, че на никого от тях „просто човешки“ не са обяснили какво се случва със Сергей Суровикин. Съпругата на генерала се е изолирала от всички, а рожденичката, която живее отделно от родителите си наскоро приключила изпитната си сесия в университета и се тревожела къде е баща й.

Миналата седмица прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че не разполага с информация за местонахождението на Суровикин. Той препоръча тези въпроси да се адресират до Министерството на отбраната. Песков също нарече спекулации твърденията, че Суровикин е могъл да знае за предстоящия опит за бунт на ЧВК "Вагнер".

Правозащитници направиха опит да изпратят писмо до Суровикин в следствения арест на затвора „Лефортово“ и получиха обратна разписка, че писмото е доставено.

В разузнавателния доклад на военното министерство на Великобритания за днес също е коментирано изчезването на Суровикин. Според британците появата на генерал-полковник Виктор Афзалов, началник-щаб на руските ВКС на едно видео с шефа на Генералния щаб Валерий Герасимов е признак за неговото издигане напред и за смяна на самия Суровикин, чийто първи заместник е до момента Афзалов.

Както отбелязва военното ведомство на Лондон, Афзалов е на поста си вече четири години, но това е първата му поява заедно с Герасимов. "Ръстът на публичността на Афзалов на фона на отсъствието на данни за местонахождението на Суровикин засилва предположението за това, че Суровикин е бил свален от поста си след въоръжения метеж".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

5

eagle60

12.07 2023 в 21:23

Почива си - да,да. Ще разберем скоро от какво е починал: пушейки цигара паднал от 16 етаж

615

4

швейк

12.07 2023 в 19:01

сигурно скоро ще разберем къде е почивал, като кажат къде се е удавил/паднал/пил чай

710

3

Д-р Мазникуров

12.07 2023 в 17:56

Разбира се че си почива свинята ... Може би от тук нататък има всичкото време на Света за една много пълна почивка :)!

-1650

2

ob1

12.07 2023 в 17:14

Почива си... между сесиите с електроди на топките :)

2994

1

Гражданин

12.07 2023 в 16:56

Почива си, починал, се тая!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки