Кабинетът разреши български военни да обучават украинската армия, може и в България

Служебното правителство изпълнява решението на 48-то НС за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна

OFFNews 15 февруари 2023 в 16:42 8165 6

Снимка Министество на отбраната на Полша

Кабинетът разрешава изпращането на до 50 военнослужещи "за обучение за използване на предоставеното в рамките на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на ЕС, и/или в Република България", се казва в правителственото решение.

До 56 български военнослужещи могат да участват в оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна и Въоръжените сили на Украйна в рамките на стартиралата на 15 ноември м. г. Мисия на Европейския съюз за военна помощ за Украйна. Това реши на днешното си заседание служебното правителство на Гълъб Донев.

С решението си кабинетът изпълнява Решението на Народното събрание на Република България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. Кабинетът, както е по закон, разрешава участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine - EUMAM).

Разрешението е за един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Кралство Белгия; за до 5 офицери или сержанти в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Република Полша или Многонационалното командване за специална подготовка във Федерална република Германия и до 50 военин за обучение за използване на предоставеното в рамките на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на ЕС или на наша територия в България. Тази част от решението означава на практика, че у нас също биха могли да бъдат обучавани украински военни.

„Участието на български военнослужещи в EUMAM ще бъде ясен знак за подкрепата на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана и в частност на мисията за военно подпомагане на Украйна“, се казва в решението на кабинета.

На 15 ноември м. г. стартира Мисията на Европейския съюз за военна помощ за Украйна ( EUMAM Ukraine ), която има за цел да подкрепи допълнително Украйна в условията на продължаваща война. Мисията има за цел да укрепи военния потенциал на украинските въоръжени сили, така че те да могат да защитават териториалната цялост и суверенитета на Украйна в рамките на нейните международно признати граници и да защитават цивилното население.

Мисията има мандат за осигуряване на индивидуално, колективно и специализирано обучение на до 15 000 членове на украинските въоръжени сили на различни места в държавите-членки на ЕС. Командващ на EUMAM UKraine е флотски адмирал Ерве Блежан , директор на отдела за планиране и провеждане на военни операции (MPCC).

Срокът на мисията е за първоначален период от 2 години, в решението на МС на България е посочено, че разрешението е за целия срок на мисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

625

6

1215

15.02 2023 в 20:25

И на какво по точно ще ги обучават нашите шкембета??Как да се скатават или на нещо натовско.По скоро украинците трябва да обучат нашите на доблест и истински патриотизъм.

-685

5

Козин Човков

15.02 2023 в 17:30

Гълъбарникът изпълнява ли решението на Народното събрание, или указанията на резидента? Или и двете, по стар български обичай, колкото да мине номерът?

10298

4

AntiZ

15.02 2023 в 17:27

Кой кого може да обучава, не е ясно! "Видяла жабата, че подковават коня, та си надигнала крака!"

2073

3

Johnny B Goode

15.02 2023 в 17:22

Не се шегуваме с помощта, цял щабен офицер сме дали!

345

2

Джендо Джедев

15.02 2023 в 17:18

Ауууу, намесваме се във войната, какво ще каже Чорапа?

2099

1

Mateevk

15.02 2023 в 16:53

Щедро по Радевски!
 
X

Да помогнем на украинските деца!