Йосиф Кобзон вече няма право да припарва в ЕС

OFFNews 16 февруари 2015 в 15:02 11188 22

Волен Сидеров и Йосиф Кобзон пеят заедно при закриването на предизборната кампания на

Снимка OFFNews

Волен Сидеров и Йосиф Кобзон пеят заедно при закриването на предизборната кампания на "Атака" на 23 май 2014 г.

ЕС публикува нов списък с украински и руски граждани, върху които налага санкции заради подкопаване на украинската независимост - сред тях са известният певец Йосиф Кобзон и двама руски заместник-министри на отбраната, съобщи "Ройтерс".

77-годишният Кобзон, който е член на Думата, е смятан за руския еквивалент на Франк Синатра. Той е включен в списъка, защото е посетил т.нар. Донецка народна република и е изнесъл реч, в която подкрепя сепаратистите.

Преди време Кобзон, заедно с други двама музиканти - Олег Газманов и Алла Перфилова (с артистичен псевдоним Валерия) - попаднаха в черния списък на Латвия, забраняващ им да посещават страната.

Решението бе взето от външния министър на Латвия Едгар Ринкевич и важи за неопределен срок от време.

Причината: "чрез своите действия тези три лица способстват за нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна." Ринкевич даже ги нарече "руски апологети на империализма и агресията".

Новият черен списък на ЕС включва общо 19 души и 9 организации, чиито сметки в чужди банки са замразени, и са получили забрана да пътуват на територията на съюза.

Двамата зам.-министри на отбраната на Русия - Аркадий Бахин и Анатолий Антонов, както и Андрей Картаполов, който е заместник главнокомандващ руските войски, също попадат под ударите на санкциите.

Сред украинците в списъка са въоръжените сепаратистки групи Казашка национална гвардия и Мъртвият и Спартанският батальони, както и лидерите на сепаратистките групировки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!