Изтребител на САЩ избегна среща с руска ескадрила

ОFFNews 07 октомври 2015 в 22:03 6591 16

Снимка ТАСС

Су-25.

Поне на 1 американски изтребител над Сирия се е наложило да промени курса си, за да избегне опасно близка среща с ескадрила руски самолети днес, предаде ТАСС, като министерството на отбраната на САЩ потвърди.

В противен случай самолетите са щели да преминат в близост, при която сблъсъкът е бил силно възможен. Говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис не даде повече подробности, включително колко пъти е имало такива случаи.

Операциите на САЩ на Сирия продължават успоредно с тези на Русия, но с малки корекции заради намесата на Москва.

Според Дейвис случаят само потвърждава нуждата от диалог между Кремъл и Белия дом относно водените от тях мисии, за да се избегнат инциденти и непреднамерени конфликти в небето на Сирия.

Междувременно днес се разбра, че 8 турски F-16 са нарушили за минута и половина въздушното пространство над Сирия, като са били засечени от сирийските радари.

Подобно произшествие имаше и в понеделник. Тогава турски самолети бяха преследвани от неразпознат МиГ-29, чийто радар ги е държал на мушка 4 минути и 30 секунди, а също от сирийските системи за ПВО, които са следели изтребителите 4 минути и 15 секунди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!