Правителството разреши ремонта на изтребители в Полша

OFFNews 07 октомври 2015 в 15:22 3812 6

Правителството разреши ремонта на изтребители в Полша

Правителтвото одобро проекта на междуправителствено споразумение за ремонт на изтребителите ни в Полша. То е разгледано днес на закрито заседание и министърът на отбраната Николай Ненчев е получил мандат за подписването му с полска страна. 

За подготвяне на споразумението Министерството на отбраната извърши проучване на възможностите в рамките на ЕС и НАТО за извършване на интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Според МО Полша е единствената държава в очертания кръг, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети МиГ-29.

Споразумението има за цел да осигури летателната годност на самолети МиГ-29 като предвижда договорености за ремонт на 6 двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от 2 години.

Договорената цена за ползване е 1 023 000 евро на двигател като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението.

В документа се уточняват и детайли като начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава.

След като министър Николай Ненчев подпише споразумението, то ще бъде внесено от Министерски съвет за ратификация в Народното събрание. При тази процедура няма необходимост от ратифициране на документа от полския парламент, който се разпусна заради предстоящите избори в страната. 

Подготовката за сключването на споразумението с Република Полша за ремонт на МиГ-29 започна през февруари 2015 г. след посещението на българска делегация, водена от министър Ненчев в Полша. В хода на преговорите с полската страна бяха изготвени и съгласувани Споразумение за сътрудничество във военната област между България и Полша и Писмо за намерение между министъра на националната отбрана на Полша и министъра на отбраната на България за военно-техническо сътрудничество. Документите бяха подписани на 28 август 2015 г. по време на официалната визита на вицепремиера и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк в България, съобщават от МО.

В продължение на няколко месеца беше подготвен проект на междуправителствено споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29. В началото на октомври българска работна група посети Полша за финализиране на клаузите на междуправителственото споразумение.

Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев е представил днес на премиера Бойко Борисов финансови разчети за стабилизирането на бойната авиация и визия за развитието й. Двамата са постигнали съгласие, че темата за авиацията е от значение за националната сигурност и за намирането на отговорно решение на проблемите ще бъде направен задълбочен финансов анализ, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови