Правителството разреши ремонта на изтребители в Полша

OFFNews Последна промяна на 07 октомври 2015 в 15:22 3226 7

Правителството разреши ремонта на изтребители в Полша

Правителтвото одобро проекта на междуправителствено споразумение за ремонт на изтребителите ни в Полша. То е разгледано днес на закрито заседание и министърът на отбраната Николай Ненчев е получил мандат за подписването му с полска страна. 

За подготвяне на споразумението Министерството на отбраната извърши проучване на възможностите в рамките на ЕС и НАТО за извършване на интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Според МО Полша е единствената държава в очертания кръг, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети МиГ-29.

Споразумението има за цел да осигури летателната годност на самолети МиГ-29 като предвижда договорености за ремонт на 6 двигателя, както и временно ползване на 2 полски двигателя за период от 2 години.

Договорената цена за ползване е 1 023 000 евро на двигател като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението.

В документа се уточняват и детайли като начина за решаване на спорове между двете страни и гаранцията за качество на ремонта, зад който застава полската държава.

След като министър Николай Ненчев подпише споразумението, то ще бъде внесено от Министерски съвет за ратификация в Народното събрание. При тази процедура няма необходимост от ратифициране на документа от полския парламент, който се разпусна заради предстоящите избори в страната. 

Подготовката за сключването на споразумението с Република Полша за ремонт на МиГ-29 започна през февруари 2015 г. след посещението на българска делегация, водена от министър Ненчев в Полша. В хода на преговорите с полската страна бяха изготвени и съгласувани Споразумение за сътрудничество във военната област между България и Полша и Писмо за намерение между министъра на националната отбрана на Полша и министъра на отбраната на България за военно-техническо сътрудничество. Документите бяха подписани на 28 август 2015 г. по време на официалната визита на вицепремиера и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк в България, съобщават от МО.

В продължение на няколко месеца беше подготвен проект на междуправителствено споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29. В началото на октомври българска работна група посети Полша за финализиране на клаузите на междуправителственото споразумение.

Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев е представил днес на премиера Бойко Борисов финансови разчети за стабилизирането на бойната авиация и визия за развитието й. Двамата са постигнали съгласие, че темата за авиацията е от значение за националната сигурност и за намирането на отговорно решение на проблемите ще бъде направен задълбочен финансов анализ, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2015 в 11:34

роско, та ти смяташ както онази милфка Теменужка!? На едната централа 14% на другата 17% и обявява на всеослушание "постигнахме 31% НАМАЛЯВАНЕ на цената от американските тецове!"
:))))


роско, либерлибертанско пате,
1050650-1023000=27650
а 27650 от 1050650 прави точно 2,63%!

И трябва да се обърне още веднъж внимание, че достигнатата "МНОГО ИЗГОДНА ЦЕНА" от 1 023 000 според думите на перукан е след всевъзможни "облекчения".
_ _ _ "Ние ще ползваме и облекчения: 20% ДДС, което няма да платим, защото работим с членка на ЕС, и други 9%, които ще спестим от данъци и такси"!

И оставям настрана въпроса за това че един министър говори за "СПЕСТЯВАНЕ ОТ ДАНЪЦИ И ТАКСИ"
:))))

07.10 2015 в 22:17

Ми сам си си отговорил - 30% по-еВтино ще ни седне. Ама какво са 300 000 евро на двигател - нищо работа, нали?
Ей тва русофилите гъза си отваряте, майките си продавате, само и само ние да платим, та да получите някой рубла от комисиона. Чисто икономически - 2 лева да е е по- еВтино. Чисто стратегически - време да си извадите главите от задниците и да проумеете - ние сме в НАТО и ЕС. Русия не е. И е най-нормално да се даде военна техника за ремонт на съюзник, който дори ти взема по-еВтионо. И да, крайно време да разберете, че не е само в парите въпроса. Въпрос е на съюзник, въпрос е на партньорство. Русия не са ни партньори, гърбят ни с пари непрекъснато, плащаме двойно газ и какво ли още не - аз пък се кефя на министъра, че успя. И на външния министър се кефя. И за това, че изгубихте комисионните се кефя. И като квичите - пак се кефя. Нямаш ни най-малка представа какво удоволствие ми е!

07.10 2015 в 17:21

роско, колко "по-ефтино"?
Русия искаше 1 050 650 евро на двигател
Полша иска 1 023 000 евро.
При това тази цена е "достингната" цитирам перукан "Ние ще ползваме и облекчения: 20% ДДС, което няма да платим, защото работим с членка на ЕС, и други 9%, които ще спестим от данъци и такси",

Та колко "ефтино"? Можеш ли пресметна?

07.10 2015 в 17:13

Гане, спокойно, че си докараш някоя беля на здравето!
Поляците може да не са православни, но са в ЕС и може да пишат на латиница, но са в НАТО. И ние сме там. Така че са ни далеч по-близки от пиянките в раша. И е най-нормално като партньори да възложим поръчката на тях. Разбира се, даста по-евтино ни го правят ремонта. Нали сме партньори :-) А не като твоите пияни приятели, които ни продават газ на двойни цени

07.10 2015 в 16:49

Полските панове не са нито СЛАВЯНИ, нито ПРАВОСЛАВНИ, нито имаме с тях обща КУЛТУРА, нито обща АЗБУКА, както с БРАТУШКИТЕ - наши ДВОЙНИ ОСВОБОДИТЕЛИ.

Освен това най-добре един продукт може да бъде ремонтиран от ПРОИЗВОДИТЕЛЯ, още повече че навремето тези изтребители СССР ни ги ПОДАРИХА БЕЗПЛАТНО.

Големи неблагодарници излязохме, и то към нашата най-близка страна и най-братски народ. Омерзен съм.

07.10 2015 в 16:30

Оставям икономическия аспект на сделките и разликата в цените настрана. Но е АБСУРДЕН НОНСЕНС самолетите на страна, член на НАТО - България - да се ремонтират в страна, която обявява във военната си доктрина НАТО за враг No1 - Русия. Как после с тези самолети ще сваляме руските бомбандировачи, като руснаците ще ги вадят от строя с натискането на едно копче?