Израелската армия призна, че наводнява тунелите на 'Хамас' под Газа

Кристина Минчева 31 януари 2024 в 11:10 3661 1

Тунел в Газа

Снимка БТА/АП

Израелската армия показва тунел в Газа

Израелската армия съобщи, че е започнала да наводнява огромната мрежа от тунели под Газа, които терористите от "Хамас" са използвали за атаки, складиране на оръжия и затваряне на израелски заложници, пише вестник "Ню Йорк таймс".

В изявление на израелската армия се споменава, че военните са използвали нови техники за неутрализиране на подземна терористична инфраструктура в Ивицата Газа чрез нагнетяване на големи количества вода от тунелите.

Изявлението е първото публично признание на военните, че техни инженери наводняват тунелите. Това е спорна стратегия, която според някои военни е неефективна и за която ООН предупреди, че може да увреди питейната вода и канализацията на Газа.

Още преди началото на войната през октомври израелските отбранителни сили предупредиха, че тунелите на "Хамас" представляват голяма заплаха. През месеците, откакто Израел започна наземната си офанзива и разкри подземната мрежа, говорители на израелската армията не скриха изненадата си от дължината, дълбочината и качеството на тунелите. Някои участъци от мрежата са достатъчно големи, за да премине дори камион.

На други места военните са открили подземни стаи, в които според тях са били държани някои от 240-те заложници, отведени в Газа след нахлуването на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври.

Високопоставени служители на израелската отбрана, обсъдили въпроси, свързани с разузнаването, са изчислили, че подземната мрежа е между 482 и 724 км. - изключителни цифри за територия, която в най-дългата си точка, е само 40 км. Двама от служителите са посочили, че има близо 5700 отделни шахти, които водят надолу към тунелите.

През декември след съобщения, че военните са започнали да експериментират с наводняване на някои тунели в северната част на Газа, Лин Хейстингс, тогава хуманитарен координатор на ООН за палестинските територии в Газа, предупреди, че това ще причини сериозни щети на и без това крехката водоснабдителна и канализационна инфраструктура в Газа.

В изявлението си във вторник израелските военни потвърдиха, че са избрали тунели за наводняване след "анализ на характеристиките на почвата и водните системи в района, за да се гарантира, че няма да бъдат нанесени щети на подземните води в района".

Трима военни съобщават, че операцията по наводняването, с кодово име "Атлантис", е започнала след началото на войната, а целта никога не е била бойците на "Хамас", намиращи убежище в подземната мрежа, да бъдат удавени, а по-скоро принудени да излязат навън.

Като цяло обаче операцията има незначителен успех, защото въпреки големите обеми вода, които се нагнетяват, много от стените на тунелите са пропускливи, което води до просмукване на водата в околната почва, а не до потоп през проходите.

Малко след началото на войната израелската армия показа подземният град на "Хамас" под болница "Ал Шифа", където има кухни, тоалетни и стаи с осигурени комуникационни връзки със света. В тях може да се живее комфортно дълго време, свързани са с тунели, които извеждат на земята. След това армията продължи да намира и унищожава тунели на терористичната групировка, включително дълъг четири километра и дълбок 50 метра тунел на "стратегическо" ниво в Ивицата Газа. Това е най-голямата система от тунели на "Хамас" в анклава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!