Израел ще издава електронни паспорти на ваксинираните

Ваксинираните ще могат да пътуват свободно и няма да се самоизолират при завръщане и контакт

OFFNews 29 декември 2020 в 17:36 2622 0

Снимка Gil Cohen Magen/Xinhua/БТА

Доброволка се подлага на медицински тестове преди да бъде ваксинирана с израелска ваксина, която е разработена от държавния Институт за биологични изследвания. Ваксината в момента е във втора фаза на клинични изследвания.

Израел е първата страна в света, която ще издава т.нар. “зелени паспорти” на ваксинираните си граждани. Те единствено ще им позволяват да пътуват в чужбина. Издаването на т.нар “зелен паспорт”, който ще е електронен документ ще стартира от 17 януари 2021 г. Това съобщава Министерството на туризма на страната, цитирано от РИА Новости.

"Става дума за преминаване към живот без самоизолация и териториални ограничения. Много страни обсъждат въвеждането на имунизационни паспорти", коментира Владимир Шкляр, директор на департамента на израелското министерство на туризма в Руската федерация.

„Зелен паспорт“ е мобилно приложение, което се изтегля на смартфон. Може да се активира седем дни след втората доза на ваксината.

Електронният документ ще се превърне в разрешително за израелци да летят в чужбина и ще ги освободи от необходимостта да спазват режим на самоизолация след завръщането си от страни с висока честота на заболяванията. Също така ще позволи на израелците да не се самоизолират след контакт със заразено лице в страната.

Страната си е поставила за цел да достигне ниво на ваксинация от 150 000 души на ден в рамките на една седмица, а премиерът Бенямин Нетаняху заяви в събота, че се надява да се ваксинират над 2 милиона израелци до края на януари. Това са 60% от населението. Канал 12 Нюз съобщи в неделя вечерта, че до края на седмицата се очаква да заработят 250 места за ваксинация в цялата страна.

"За един месец ще ваксинираме всички граждани над 60 години и целия медицински персонал. Ако успеем да го направим, след още 30 дни ще оставим вируса зад гърба си, ще отворим икономиката и ще правим неща, които никоя друга държава не може”, заяви Нетяняху

В неделя Израел влезе в третия си национален локдаун от началото на пандемията. Първоначално блокадата трябваше да продължи две седмици, но служителите предупредиха, че е възможно удължаване до един месец. Третият локдаун трябва да е последен. Идеята е, че ако рисковите групи са защитени, нормалността в ежедневието ще започне да се завръща.

През септември в Израел имаше повече заразени на глава от населението, отколкото във всяка друга държава. Третият локдаун, който започна в неделя, ще бъде последният за Израел.

До днес са ваксинирани близо 500 000 души, което е над 5% от населението на страната. Близо 25% от жителите над 60 г., вече са ваксинирани. Това я поставя на първо място в света по ваксинирани, като процент от населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови