Изборите в САЩ: Защо още не знаем и кога ще разберем резултата? (обновена)

OFFNews 04 ноември 2020 в 14:45 9285 1

Добре де, Байдън или Тръмп ще бъде следващият президент?

Не знаем, защото все още не са преброени достатъчно гласове нито за Доналд Тръмп, нито за Джо Байдън, които да им осигурят победа.

Всъщност, поради времето, необходимо за преброяване на огромния брой гласове подадени по пощата заради коронавирусната пандемия, това може да отнеме няколко дни.

А ако в допълнение има и юридически оспорвания на резултатите, обявяването на резултата от вота може да се проточи дори и седмици. 

И няма ли никаква подсказка за това кой печели всъщност?

За да станете президент на САЩ, всъщност не е нужно да спечелите народния вот. Вместо това кандидатът трябва да спечели мнозинството в система, наречена "избирателна колегия". При нея всеки щат получава определен брой гласове или „електори“, които са приблизително съобразени с населението му.

Така че, ако спечелите вотът в съответния щат, печелите и неговите гласове (б. ред. - с изключение на Небраска и Мейн, но това е сложно). Общият брой на електорите е 538,, който получи 270, става президент.

На практика само няколко ключови щати ще решат изхода от вота, въпреки рекордното гласуване на американците на тези избори.

Дотук:

Очаква се Байдън и Тръмп да спечелят с лекота щатите, които са си традиционно техни - на демократите и на републиканците.

Резултатите все още са много близки в колебаещите се щати, за да се направи какъвто и да е извод кой печели.

В някои от оспорвани състезания властите дори не са започнали да броят гласовете, подадени по пощата, а те могат да променят всичко.

Да видим кои са някои от тези щати:

Флорида: Прогнозите са за Доналд Тръмп - обяснението е в подкрепата на многобройната кубино-американската колония в околностите на Маями.

Аризона: Щатът е любопитен с това, че не е гласувал за демократ от 1996 г. Сега обаче се очертава като потенциална печалба за Джо Байдън, който успява да привлече на своя страна млади прогресивни латиноамериканци, живеещи там.

Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган: Тези щати са в центъра на вниманието и докато някои окръзи на Уисконсин си пробиват път чрез бюлетините, останалите зависят от пощенските гласове, чието броене може да отнеме дни. Към този час Байдън води в Уисконсин и Мичиган, а Тръмп превзема Пенсилвания. 

Изводът?

Доналд Тръмп се справя по-добре от очакваното и Джо Байдън не успя да спечели спорните щати, които броят гласовете бързо. Това означава повече несигурност, докато се чакат резултатите.

И какво следва?

Може да не знаем дни наред какво става. Това всъщност е най-вероятният сценарий, тъй като битката ще премине към пощенските гласове, които тепърва ще се броят на места като Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания.

Може да се намесят юридическите екипи. Тръмп вече заговори за правни действия, в случай че  резултатът е близък. Това потенциално може да проточи неизвестността.

Ще има несигурност, но още е рано да прогнозираме някакви значителни вълнения по тази причина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

04.11 2020 в 15:06

Тези избори ще се запомнят с това, че резултатът им ще стане ясен чак на следващите избори през 2024 година. До тогава държавата няма да има президент, а ще се управлява от председателите на камарата и сената в непрекъснат спор решаван от Върховния съд на САЩ, където пък превес имат републиканците. Сложна работа. Само афроамериканец може да разбере системата им, затова шапката му е все на тоягата, т.е. дреме му.