Юнкер: Чувствам се предаден заради егоизма на Гърция

Председателят на еврокомисията призова гърците да гласуват "за" оставане в еврозоната

OFFNews 29 юни 2015 в 14:10 10248 28

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обяви, че се чувства "предаден" от "егоизма" на Гърция в провалените преговори за дълга.

Направих всичко, за да постигнем споразумение, обяви той на пресконференция в Брюксел, но предложенията на Гърция бяха закъснели, заяви той, цитиран от Би Би Си.

Юнкер говори след провала на преговорите в петък, последвани от драматично развитие през уикенда. Гърция свика изненадващ референдум "за" или "против" предложеното от Европа споразумение, а от днес гръцките банки са затворени за седмица. Има лимит за теглене от банкомат в размер на 60 евро. Той важи за всички карти от гръцки банки, с изключение на картите на пенсионерите. Чужденците също могат да теглят до лимита на картата, а не до 60 евро.

Европейските фондови борси бяха сериозно ударени в резултат на провала на преговорите, затварянето на гръцките банки за седмица и на фондовата борса на страната до 7 юли.

Водещият германски индекс Dax се срина от 421 пункта (3,7%) до 11 071 пункта. Временно водещият бенчмарк падна и над 4,4% до 10 964 пункта. В Париж CAC 40 загуби 3,8 на сто до 4863 пункта. Борсата в Амстердам се срина с 4,1 на сто, а италианският индекс FTSE MIB отчете загуба от 4,9 на сто. Във Великобритания FTSE падна с 2,2%. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 се срина с 3,8 на сто до 3485 пункта.

По време на пресконференцията си Юнкер призова гърците да гласуват "за" предложението на Европа и за оставане на страната в Еврозоната. В неделя, 5 юли, те ще изберат между еврото и изход от еврозоната, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!