Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Италия свали имунитета на Салвини

OFFNews 12 февруари 2020 в 21:15 1907 0

Италианският парламент е свалил имунитета на бившия вътрешен министър на Италия Матео Салвини, предаде БГНЕС.

Съдът в Катания е повдигнал обвинение срещу Салвини за незаконно задържане на мигранти и злоупотреба със служебно положение. 

През юли миналата година 116 мигранти бяха задържани от италианската брегова охрана на борда на кораба "Gregoretti" в продължение на няколко дни. Лидерът на партия "Лига", който не допускаше да се пускат мигранти в страната, не позволи на кораба да акустира на италианското пристанище. 

Ако бъде признат за виновен, Салвини ще получи присъда до 15 години лишаване от свобода, пише "Шпигел". В случай на подобно решение лидерът на "Лига" може да бъде остранен до 8 години от политическа дейност. 

През януари парламентарната комисия гласува за свалянето на имунитета на бившия вътрешен министър. Преди дебатите Салвини" написа във Фейсбук, че "с високо вдигната глава и чиста съвест застава пред онези, които защитаваха страната и народа". 

На 25 юли минатала година корабът "Gregoretti" спаси 140 мигранти от либийския бряг. Италианските власти свалиха част от тях по медицински причини, включително 15 малолетни деца и бременна жена. Останалите 116 души останаха няколко дни на борда, които според разследващите са имали достъп само до тоалетна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews