ISW: В Русия започна самомобилизация по плана на Кадиров

OFFNews 17 септември 2022 в 08:35 17348 12

Чеченци
Чеченски войници в Украйна.

Руските региони се обединиха около призива на чеченския лидер Рамзан Кадиров за "самомобилизация". Това се казва в новия анализ на  Института за изследване на войната (ISW).

"Самомобилизацията" се разгръща на местно ниво, за да се добавят допълнителни сили към руските окупатори.

На 16 септември кметството на Владивосток потвърди, че градската администрация изпраща писма до мъжете на възраст от 25 до 63 години, които имат опит в областта на военната служба и са зачислени в запаса, както и до тези, които са регистрирани в местния военен комисариат във Владивосток. Те са поканени да се присъединят към доброволческите части на БАРС (бойния резерв на армията на страната) или към доброволческите подразделения "Тигър" (морската пехота).

От кметството подчертават, че "всеки получател сам взема решение". В същото време анализаторите посочват, че вербовчиците се опитват да заблудят мъжете, че формално и законно са били призовани. Всъщност писмата са просто покана за обсъждане на доброволчеството.

Анализатори посочват, че изявлението на кмета на Владивосток показва, че руското общинско ръководство може да е подложено на натиск от страна на федералните власти да създаде "доброволчески батальони".

Идеята на Кадиров за "самомобилизация" е подкрепена и от други региони. По-специално губернаторът на Кировска област Александър Соколов обяви, че Киров е сформирал втория си доброволчески батальон "Широнин", и заяви, че регионалният доброволчески батальон "Вятка" вече се сражава в Украйна.

Така нареченият "ръководител" на окупирания Крим, Сергей Аксьонов, заяви на 16 септември, че полуостровът увеличава усилията си за набиране на доброволци. Според него неидентифицирани големи банкови институции уж са се включили във финансирането на доброволческите батальони с необходимото модерно оборудване.

Губернаторът на Магаданска област Сергей Носов обяви финансова подкрепа за "самомобилизация" и призова всички региони да се присъединят.

Ръководителите на Воронежка, Чувашка и Башкирска област също декларираха подкрепа за "самомобилизацията" и че ще наберат около 1000 доброволци от всяка от областите за войната в Украйна.

Губернаторът на Кемерово Сергей Цивилев обеща финансова подкрепа за доброволческите батальони и заяви, че много жители на Кемерово вече се сражават в руската армия.

На 16 септември идеологът на "самомобилизацията" Кадиров обяви, че чеченските батальони "Восток" и "Запад" са прехвърлени в Донбас. Според него е създадена още една "въоръжена до зъби" войскова част Ахмат-1 от 2000 души.

Той обяви създаването на новите части и добави, че новата му част ще стреля "по украински и западни наемници в Украйна", но не уточни дали частта вече е на фронта.

Одиозният чеченски лидер Рамзан Кадиров даде идея, която цели да спаси Кремъл от обявяването на обща мобилизация. Той обяви план за "самомобилизация", при който "всеки ръководител на регион може да подготви, обучи и окомплектова поне хиляда доброволци".

По-рано Кадиров заговори за обявяване на военно положение в Русия и призова самите региони да започнат мобилизация още сега. Той допълва, че чеченските части ще продължат войната в Украйна, дори ако така наречената "специална операция" на Путин приключи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

12

Valioka

17.09 2022 в 20:37

Чакйте сега малко, аз нещо не разбирам... Нали рассия е "освободител"? Как така тогава ще прави мобилизация... За да освобождава по-ефективно ли? Бах ти аз и "освободителите", те направо си воюват! Уж щяха да освобождават украинците, а те ги изтребват и погребват в масови гробове. Даже двойно погребение изпълняват - християнско от страна на путин и мюсюлманско от страна на кадиров, за по-сигурно... Майтапа на страна - това е вероломна измет, която трябва да бъде заличена от лицето на съвременния свят! Ако от сега нататък ще има рассия, тя трябва да се върне към историческите си корени - тогава когато българските канове са минавали през техните земи и понеже е нямало толкова дребна монета за да плащат на рашките и да търгуват с тях (понеже ония са били много бедни), са деляли монетата на две... Оттам и "рубла" - демек делено на две...

3010

11

alabalaa

17.09 2022 в 13:37

"всеки получател сам взема решение" ми звучи като "всеки сам си преценя" :)))
Е нищо, HIMARS ще ги мобилизират при Кобзон!

10298

10

AntiZ

17.09 2022 в 13:22

Най ме е яд, че от тези и тор не става, и храна за прасетата, защото са токсични. Само се разлагат и разнасят вонята в полиестерните торби, наблъскани в стотици вагони. Стоят със седмици и няма кой да ги прибере. Няма човек, няма труп, няма грижи. Иначе"своих не бросаем!"Измет долна!

22547

9

dolivo

17.09 2022 в 12:52

да не говоря за PTSDто след това, което ще ги налегне съвестта им подсъзнателно като вземе да обработва зверствата, които ще са били принудени да правят

психиатрия, алкохолизъм ги чака

22547

8

dolivo

17.09 2022 в 12:50

ох, горките как ше ги налъготят или че украинците идват да им заколят децата, или че ще има пари и слава след това (демек девойките ще се подмокрят като чуят ветеран).

а то, пушечно месо ще е отношението, с лоша или липсваща техника, и трагична медицинска подкрепа при инциденти

горките

865

7

Constanza

17.09 2022 в 12:47

"Чудех се как изобщо е възможно да продължават да се раждат що годе интелигентни хора там. "

Ами от време на време някой рецесивен белег изплува на повърхността.

3650

6

ImBlack

17.09 2022 в 10:24

Варено пушечно месо, тръгнало на "лов" за употребявани тоалетни чинии, които да си инсталират във външните нужници над фекалните ями.
В Русия по традиция от 200 години интелигенцията и прогресивно мислещите методично се ликвидират.
Чудех се как изобщо е възможно да продължават да се раждат що годе интелигентни хора там. Отдавна ми е ясно, че управляващите в Кремъл тирани изобщо не им пука колко руснаци ще пожертват за целите си, но едва войната срещу Украйна ми изясни, че жертването на иди*отите и употребата им като пушечно месо възстановява баланса между пълните идиоти и що годе интелигентните в Русия на 80 към 20 % при нормално за света 70 към 30%.

2550

5

alfakentavur

17.09 2022 в 09:58

"Самомобилизаци", но видиш ли - пращат им писма. Какво ли пише в тях? "Самомобилизирай се" :D

Колкото повече затъват, толкова по-зле стават. И към толкова по-малоумни архаични ретро практики се връщат. Какво да кажем... Три букви (четете по устните ми):

З - Л - Е

12073

4

IvanofRumen

17.09 2022 в 09:24

Много ги намразих тези руски орки. Повдига ми се когато чуя руска, имперска реч. Събирайте се зомбита, за да станете пушечно месо. Ненормалници!

1810

3

Maxim

17.09 2022 в 09:23

Още пушечно месо. Жалко за младежите подлъгали се от лъжите на Кремъл.