ISW: Руските сили край Бахмут практически са напълно изтощени

OFFNews 29 декември 2022 в 09:48 10952 4

Бахмут

Снимка фейсбук

Битката за Бахмут продължава, макар и с изтощени сили.

В днешния си доклад за руската инвазия в Украйна Институтът за изследване на войната на САЩ (ISW) продължава да анализира ситуацията около Бахмут - град в Донецката област в Източна Украйна, който руските сили безуспешно се опитват да щурмуват през последните месеци.

Вчера анализаторите на института предположиха, че действията на руските сили край Бахмут почти са достигнали кулминацията си. Днес те казват това с много по-голяма убеденост.

Военната доктрина на САЩ определя "кулминацията" като ситуация, в която въоръжените сили на страната вече не са в състояние да продължат същия формат на бойните действия, независимо дали са настъпателни или отбранителни, и в която силите вече не могат да атакуват и са принудени да преминат в отбрана или да направят оперативна пауза, коментира Би Би Си.

Според експерти няколко фактора показват, че руските сили край Бахмут са достигнали кулминационната точка.

Високопоставени украински служители свободно посещават фронтовата линия в Бахмут. На 20 декември президентът Володимир Зеленски посети града, а на 27-28 декември там е началникът на главното разузнавателно управление на Генералния щаб на ВСУ Кирил Буданов. Освен това според данните за геолокация Буданов се е намирал на не повече от 600 метра от най-близкото известно местоположение на руските войски.

Посещението на Буданов потвърждава по-ранни съобщения в украинските социални медии, че украинските въоръжени сили са провели успешна тактическа контраатака на 21 декември, прогонвайки руските войски от предградията на Бахмут.

Последните кадри от района на операцията потвърждават предишните оценки на ISW, че поради тежките загуби руските сили сега извършват набези с малки пехотни части от 10-15 души и без бронирана подкрепа (както беше съобщено във вчерашния доклад).

Руските въздушнодесантни войски са били разположени в подкрепа на групата "Вагнер", действаща край Бахмут, където на 27 декември са провели съвместна операция с вагнерианците. Фактът, че конвенционалната руска армия е хвърлена в подкрепа на вагнерианците, които досега се стараеха да подчертаят своята изключителна роля в акцията при Бахмут, е в съответствие с тезата, че групата е достигнала връхната си точка. Силите ѝ са почти напълно изтощени и имат остра нужда от подкрепления от редовната армия.

Независимо, че руските сили край Бахмут са достигнали кулминационната си точка, те все още могат да продължат агресивните атаки.

В такава позиция те все още могат да извършват неефективни полети на малки части, въпреки че е малко вероятно такива атаки да доведат до значителен оперативен успех, заключава ISW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

4

AlexT

29.12 2022 в 11:50

1. .Лавров: Стотици военнослужещи на САЩ са в Украйна още преди държавния преврат
Лавров, нещо ти КУЦА ЛОГИКАТА ! ..Значи, 200-300 американци ВЗЕХА ВЛАСТТА в УКРАЙНА –преврат направили !? ..А вие, с над 300 ооо АРМИЯ и над 100 000 ЖЕРТВИ ДОСЕГА , още НЕ можете да вземете властта в Украйна !? ) Хахахахааааа…
Пенсионирай се , лавров и ти , и путин – и после СЪД, за над 100 000 руски живота , и 20 000 украйнци – млади и стари , граждани на странат , погубени от путин , за …НИЩО …
Истината , лавров е , че НЕ ВИ ИСКАТ над 90 % от украйнците и няма, и как да завладеете 40 МИЛИОННА ДЪРЖАВА ! И дори да я завладеете и окупирате – няма да можете да я ЗАДЪРЖИТЕ задълго …! Не ви искат, просто ..Отвратени са от вас – от имперската ви мания да владеете, поробвате съседните народи на Империята на ЗЛОТО …

-1395

3

AlexT

29.12 2022 в 11:48

2 ..И даже за цяла Източна Европа пак мечтаете …Няма да стане!!!..Забравете !! ..История е .. И България няма, пак, да окупирате, независимо от напъна на руските агенти у нас ..Напразни кремълски усилия ..Може и скоро да ви изпратим два ферибота с вашите , съветско- руските АГЕНТИ, за да приключим отношенията си с вас ..:) Скоро ….

15914

2

поп Дръвчо

29.12 2022 в 10:15

Втората армия в Украйна прави каквото може.

Път назад няма - или ще ги утрепят кадировците, или ще ги утрепят вагнеровците, или ще ги съдят в Русия за дезертьорство, или ще ги съди международен съд за военни престъпления.

2550

1

alfakentavur

29.12 2022 в 09:55

"Втората армия в света" месеци наред се задъхва и не може да превземе градче без почти никаква стратегическа стойност. Повече от 10 месеца след като щеше "да влез в Киев за три дни" не стигна до над 20% от Украйна, а вече е под 15%.
Обяви и "частична мобилизация", но и това не помогна, а само разклати рашистки режим.
"Блицкригът" на рашистката армия от азиатски орки се превърна в обикновен Цугцванг.
Ясно е, че Путлер и Рашистан агонизират. Като с всяка агония - колко повече продължи, толкова повече вреди ще нанесе.