ISW: Путин се готви за евентуална война с НАТО

Руският президент подписа указ, с който се възстановяват Ленинградският и Московският военен окръг

OFFNews 27 февруари 2024 в 16:38 8004 13

Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Възстановяването на Ленинградския и Московския военен окръг обслужва двояката цел едновременно да се консолидира контролът върху военните операции в Украйна в кратко- и средносрочен план и да се направят нужните приготовления за възможна бъдеща широкомащабна война срещу страните от НАТО.

Това съобщи Укринформ, като се позова на оценка на вашингтонския Институт за изследване на войната, цитирани от БТА.

Американският мозъчен тръст припомня, че вчера руският президент Владимир Путин е подписал два указа, с които официално се възстановяват Ленинградският и Московският военен окръг (ЛВО и МВО). С това се консолидират основните усилия за преустройство на руската армия.

Според анализаторите от ISW с указа на Путин, с който окончателно се закрива Западният военен окръг (ЗВО), създаден от руското министерство на отбраната през 2010 г. чрез сливането на Московския и Ленинградския военен окръг, е признак за подготовка за възможна бъдеща широкомащабна война срещу НАТО в дългосрочен план.

Преди ЗВО покриваше пограничните райони със Североизточна Украйна, Беларус и балтийските държави, което в стратегически план раздвояваше вниманието на окръга между руските военни действия в Украйна след пълномащабното нахлуване през 2022 г. и противодействието на страните от НАТО. Затова повторното разделяне на ЗВО на Московски и Ленинградски военен окръг е пряко решение на този въпрос.

ЛВО ще преминава по североизточната граница на алианса, а МВО ще граничи със Североизточна Украйна и Полша, което ще позволи на Русия едновременно да разположи войски срещу страните от пакта и да оптимизира командването и контрола на силите си във войната в Украйна.

Преди това Путин каза, че създаването на ЛВО е необходимо с оглед на присъединяването на Финландия към алианса през 2023 г., което е сигнал за очевидно намерение от страна на Кремъл да позиционира войските си срещу страните от Северноатлантическия договор.

Вчера руският президент подписа указ "За военноадминистративното деление", с който в Русия се появяват ЛВО и МВО, а временно окупираните територии на Украйна ще "влязат" в състава на Южния военен окръг, отбелязва Укринформ.

Военни окръзи с център Москва и Санкт Петербург съществуваха до 2010 г. В края на 2022 г., при представянето на план за реформа в армията, министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви намерение те да бъдат възстановени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

13

4I4ATA

28.02 2024 в 11:31

Far Rider
Просто виж какво си написал по-долу, просят снаряди, дронове и ракети от клошари като северна корея, това какво ти говори? На мен ми е ясно, че кочината няма нито пари, нито оръжия, нито пък технологии да прави големи количества съвременно оръжие. Имат само пушечно месо и някой друг калашник. Свършено е с тях, ама запада просто ги вари като жаби, като не дава голямо количестяо оръжие на Украйна.

135

12

Far Rider

28.02 2024 в 09:37

4I$ATA, много бих искал да съм съгласен с теб, но реалността е друга. И докато не се научим да я виждаме и реагираме ще останем в групата на онези които приемат желаното за реалност.

1000

11

4I4ATA

28.02 2024 в 08:51

Пълен смех, руската кочина няма нито парите, нито оръжията да воюва с НАТО. Поотделно Търция или Полша би ги занулила, какво остава за цялото НАТО :D

1000

10

foreigner66

27.02 2024 в 23:06

Ако това не е Хитлер на 21-ви век,здраве му кажи. В момента се води пълномащабна война за световно надмощие а видите ли НАТО седи отстрани и праща ..каски :) САЩ да си избират когото си искат, Европа трябва да се покаже силна пред сатрапите. Но за съжаление комисионните са сладко нещо, безграничната, еднолична власт още повече. Идва голяма война и който си мисли,че ще остане настрани се лъже.

500

9

781000

27.02 2024 в 21:21

Изказването на Макрон ясно показа кое е водещото чувство в Европа днес - СТРАХ. Днес всички "съюзници"се надпреварваха да опровергазат че един войник няма да има, просто защото от самото начало Европа просто иска да ОСТАНЕ ИЗВЪН този конфликт.
Скъпи европейци, ако се наложи да се защитавате, арабите и турците ли ще пратите напред ?? За това, на което прилича днес Европа сте си виновни единствено и само вие, защото свикнахте да живеете на ръцете на други !!

-690

8

nms

27.02 2024 в 19:19

Путю има право, НАТО и запада демонстрира голяма слабост, то не бяха снаряди, оръдия, танкове и какво друго се сетим което се оказа в хомеопатични количества. На всичкото отгоре рашистките самолети пикаха , дрицкаха че и стреляха срещу дронове и самолети на НАТО. Отговора беше декларации и резолюции.
Бавно и кърваво рашките се учат как се води война, НАТО не е воювало никога, не така война.

135

7

Far Rider

27.02 2024 в 19:09

Чета разни "експерти" как описват Путин, Русия и руската армия. Но, забравят, че орките получиха 350 000 души попълнение, над 1 000 000 снаряди от Северна Корея, дронове от Иран, самолети от Индия. Да добавим и ракетите които дойдоха от С.Корея за да имаме по-пълна картинка. В същото време НАТО и ЕС , за които пишете, че има превес в 10:1 какво дадоха на украинците: около 300 000 снаряди, ракети с голям обсег на действие нито една, самолети нито един, вертолети нито един, от бронираната техника са предоставени едва 28% от обещаното. Това на което са щедри помагачите на Украйна са обещания. И нашето ЕВРО-атлантическо правителство от 8 решения за помощ на Украйна е зипълнило само едно! Явно са само ЕВРО, че това е което ги интересува. Хайде, слагайте минусите.

305

6

Katz

27.02 2024 в 18:42

Ако толкова искаха, Путин или който и да е друг, отдавна щеше да е мъртъв... Въртят се схеми, сделки и облъчване, за които си нямаме ни най-малка представа. Отдавна няма добри и лоши, има само проблеми за такива като нас. Пък вие се напъвайте, кравари и ватници, кой щял да напляска другия, много е сладко.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика