"Ислямска държава" взриви още един храм в Палмира

OFFNews 24 август 2015 в 08:20 3090 2

"Ислямска държава" взриви един от най-прочутите храмове на древна Палмира. Разрушеният храм на Баал-Шамин беше част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

„Ислямска държава“ заложи голямо количество експлозиви в храма, а след това го взриви. Сградата до голяма степен е разрушена“, съобщи директорът на сирийската служба за антиките Маамун Абдул Карим, цитиран от АФП.
Той уточни, че закритата част от храма е унищожена, а колоните около нея са рухнали. „Нашите най-мрачни прогнози за жалост са на път да се сбъднат“, изрази съжаление Абдул Карим.  

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) потвърди, че прочутият храм е бил разрушен.
Според неправителствената организация варварският акт е бил извършен още преди един месец,
предаде АП. Несъответствието в момента на унищожаване на древния храм не може да бъде изяснено. 

Ислямистите превзеха Палмира през май и след това взривиха няколко мюсюлмански гробници и храма в града с твърдението, че това били места за поклонение, противоречащо на чистия ислям. През юли те използваха сцената на античния амфитеатър за групова екзекуция на 25 пленени сирийски войници, която записаха и разпространиха в интернет с пропагандна цел. Миналата седмица екстремистите обезглавиха 82-годишния учен Халед Асаад, един от дългогодишните изследователи на Палмира и партньор на множество международни археологически експедиции в града. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews