ИД обезглави един от най-известните сирийски археолози

ОFFNews 19 август 2015 в 16:14 13359 11

Халед Асаад.

"Ислямска държава" екзекутира един от най-известните сирийски археолози и главен археолог на разкопките в древния град Палмира - Халед Асаад, съобщи "Ройтерс".

82-годишният Асаад бе заложник на терористите откакто те превзеха града през май месец тази година. След обезглавяването тялото му е било окачено на една от колоните в центъра на древното селище.

Повече от месец преди смъртта си той е бил измъчван от джихадистите, за да разкрие местонахождението на древните съкровища на града.

Асаад се пенсионира през 2003 г. след 40 години работа като главен археолог на разкопките, но продължава да е съветник на министерството на културата на Сирия.

Градът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и един от най-важните исторически обекти в Близкия изток, е наричана Невестата на пустинята. Джихадистите обещаха да не го разрушават обаче както направиха по-рано с Нимруд, Хатра и Дур Шарукин и със стотици музейни експонати от времето.

Халед Асаад.

„Само си представете, че такъв изследовател, дал толкова много на града и и историята, може да бъде обезглавен... а тялото му още да виси от една от колоните в града. Продължаващото присъствие на тези престъпници в града е проклятие и зло за Палмира, за всяка колона там и за всеки археологически артефакт", заяви Мамун Абдулкарим, директор на отдела за антиките в Министерството на културата в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!